esmaspäev, 4. märts 2013

Massoonid

Eile õhtul oli ETV-s juttu vabamüürlusest ja Mihhail Lotman räägib siin vandenõuteoreetikutest. No see on ju klassikaline šoti riituse suurlooži PR. Viidata vandenõuteooriatele kui kiusule parakristlike ärimeeste klubi ehk siis vabamüürlased on head ja kriitikud on halvad. Teisiti öeldes, lasta klerikaalse vabamüürliku linnavaimulike juhi kaasus pehmesse vatti. Mihhail Lotman katoliiklasena peaks teadma küll, et katoliku kirikus Paavst Benedictus XVI deklareeris kardinalina, et vabamüürlus on kiriku doktriiniga vastuolus ja raske patt ning vabamüürlastega liitumine on katoliiklastele keelatud (Declaratio de associationibus massonici). Õigeusu kirik peab vabamüürlust saatanlikuks ja lubamatuks organisatsiooniks kristlastele. Ka protestandid on üldiselt vabamüürluse vastu, samuti metodistid. Paljudel juhtudel on armulaua vastuvõtmine vabamüürlastele keelatud.
19. märtsil tuleb küll kokku piiskoplik nõukogu, kuid tunne on, et...kõik jääb vakka...sellest saaks alguse kett - nii on ikka olnud.
Usundiuurija Jaan Leppik ütleb, et vabamüürluses on kasutatav hermeetiline filosoofia, uskumuste ja praktikate kogu, eesmärgiga muuta maailmakorda.
Need praktikad ja õpetused pärinevad Egiptusest ja Antiik-Kreekast ning saavutasid oma erilise õitsengu Õhtumaal renessanssajastu keskpaigas ning reformatsiooni toimumise tõttu. Lääne-Euroopas levinud esoteerilise hermeetilise filosoofia üks ideid on see, et Jumal on loonud seitsme sfääri vaimud, kelle ülesanne on saatuseid juhtida. Mis on täiesti loogiline vabamüürluse idee kontekstis.
Enamik vabamüürluse harudest tunnustab Ülimat Olendit, seega ei kuuluta vabamüürlased kantslist sugugi sama jumalat kelle poole oma vendade keskel loožis kummardatakse.
Muide ka Lenin oli vabamüürlane. Videost ei soovita nõrganärvilistel üle poole vaadata, seal tuleb mitu dokumentaalkaadrit kurvast elust:




1 kommentaar:

  1. mitte
    Usundiuurija Jaan Leppik ütleb, et vabamüürluses on kasutatav hermeetiline filosoofia, uskumuste ja praktikate kogu
    vaid
    .. uskumuste ja kommete kogu

    VastaKustuta