esmaspäev, 27. oktoober 2014

Gaspar Šabadi kiri

Lugupeetud Jevgeni Ossinovski,

Nagu Teie, kuulun ka mina venekeelsesse kogukonda. Nagu Teie, olen ka mina tundud ja kuulnud rohkem kui piisavalt rahvusel põhinevaid solvanguid. Ma olen lisaks sõnadele, saanud ka kere peale oma etnilise kuuluvuse tõttu. Nagu Teie, olen ka mina omandanud oma kõrghariduse Ühendkuningriigis.

Unustame korraks ära Jürgen Ligi. Küsimus ei seisne üldse temas ja Facebooki vahendusel tehtud sõnavõtus. Teil, kui esimesel vene rahvusest ministril vabariigi taasiseseisvumisest lasub suur vastutus. Kui me meenutame Obama valimist 2008-ndal aastal, siis üks peamisi põhjusi miks see nii oluline oli, seisnes selles, et ta esindas vähemusi. Ta esindas neid mitte ainult sõnaliselt, vaid olles ise mustanahalise vähemuse liige.

Ka antud skandaali puhul rakendub sama põhimõte. Teil, oli (ja ikka veel on) erakordne võimalus esindada meie riigi suurimat vähemust valitsuse koosseisus. Teil oli võimalus panna maha uus verstapost ja näidata vene noortele, et meie vabariigis on ka neil samad võimalused jõuda juhtivatele positsioonidele.

Teie ees seisis kaks valikuvõimalust. Esimene neist, oli ignoreerida öeldut. Lasta antud kommentaar ühest kõrvast sisse ja teisest välja, olla sellest üle, ning sellega näidata, et Teie jaoks on tähtis koostöö valitsuses, mitte rahvusepõhine tembeldamine. Niiviisi oleksite Te näidanud eeskuju vene noortele.
Teine variant, oli see, mida Teie tegite. Te kasutasite ära rahvust ja niiöelda "vähemuskaarti" selleks, et nõrgestada valitsust ja sundida härra Ligit oma ametikohalt lahkuma. Selle asemel, et kasutada antud hetke ära eesti ja vene rahvuste ühendamiseks, toimisite Te just vastupidi. Kuigi Te räägite sellest, kuidas härra Ligi kommentaar lõhestab Eesti ühiskonda, teeb seda tegelikult Teie ja SDE poolt üles kruvitud kampaania. Teie olete see, kes räägib sellest kui halvasti Teiega on käitutud ja kuidas säärased kommentaarid lõhestavad riiki ning solvavad eri kogukondi. Teie olete see, kes seda teemat järjest rohkem üles tõstatab, kusjuures mitte ainult sõnaliselt, vaid ka rahaliselt.

Ma ei tea miks Te nõndaviisi käitusite. Ma ei tea kas sellel oli pistmist Reformierakonna häbistamisega enne valimisi või äkki olid Teil härra Ligiga tekkinud varasemad lahkhelid oma kohustusi täites. Võib-olla oli see kommentaar Teie jaoks tõesti niivõrd solvav (kuigi olete isegi väitund meedias, et olete hullemat kuulnud). Misiganes see põhjus on, Teie käitumisest sõltub väga palju ja Te peate oskama sellega arvestada. Kui Teie teete head tööd ja näitate seda kui õiget viisi edu saavutamiseks, siis see kandub edasi teistele venekeelsetele noortele, kelle jaoks Te olete eeskujuks. Samas kui Teie otsustate keskenduda rahvusepõhisele vee solkimisele, siis ka siinkohal järgivad tulevased vene taustaga noorpoliitikud Teie eeskuju.

Küsimus ei ole selles mida Jürgen Ligi ütles. Küsimus on selles, et millise pretsedenti tahate Te seada vene noorte jaoks Eestis. See suund, mida Te olete viimaste päevade jooksul taga ajanud, ei vii ühtsema ühiskonna poole. Eesti venelased peavad kahjuks ennast veel tõestama. Liiga tihti tembeldatakse Eesti venelasi Kremli- või venemeelseteks. Näidata vene kogukonnast noortele, et keskendumine rahvusele ambitsioonide täitmiseks on õigustatud, ei ole õige. Ma ei soovi Teid selles avalduses üldse rünnata ja vabandan kui see nii paistab. Ma lihtsalt soovin pöörata tähelepanu sellele, et Teie käitumine õpetab ja mõjutab tulevasi vene rahvusest poliitikuid ja ühiskonnategelasi. Kui esimene vene rahvuse esindaja kes on poliitikas nii kaugele jõudnud, on see vastutus tahestahtmata Teie õlgadel.

Seda mis juhtus selle nädala jooksul muuta ei saa. Küll aga saab elult võtta õppetunde.

Lugupidamisega,

Gaspar Šabad

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar