teisipäev, 16. jaanuar 2018

Välismaalastel tärkas samuti huvi

Heili Reinart

Eestis küllaldaselt kuulsust kogunud Johanson laiendas 1931. aastast tegevust ka välismaale. Esialgu mindi näidisseansse korraldama Riiga, sealt edasi Viini. Järgmistel aastatel käidi juba Leedus, Soomes, Rootsis, Norras, Taanis, Saksamaal, Prantsusmaal, Tšehhoslovakkias ja Poolas.

Riia psüühiliste uurimuste seltsi tegelane professor Blacher olevat pidanud Kalameest parimaks meediumiks, keda ta kunagi näinud. Rootsi psühhiaater dr. Paul Bjerre arvamus kõlas: «Proua Kalamees ei ole küll minu juuresolekul annud täit tõendust neist andeist, milliseid välismaa arstid, kriminaalpsühholoogid ja teised autoriteetsed isikud väidavad tal olevat, kuid ma pean siiski mainima, et siin ei või olla tegemist pettusega. Pr. Kalamehe segases kõnes — tõeline mõtete ja ideede dzhungel — võib siiski leida mõningaid selgeltnägemise tunnuseid. Võib olla on siin tegemist mõtete ülekandumisega, milline on võrdlemisi tavaline nähe meediumide juures.»

Ka välismaal tegeldi esialgu peamiselt politsei abistamisega mõrvaprotsessidel ja kadunud inimeste otsimisega, kuid sealsete ringkondade huvi kaldus peagi rohkem meediumi võimete ärakasutamisele teaduse ja tehnika valdkonnas. Bisnismenid, kes seanssidel raha välja käisid, tahtsid saada sellest ka mingit kasu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar