teisipäev, 16. jaanuar 2018

Ärimehed meediumi piiramas

Heili Reinart

Stockholmis kommersant G. Sundqisti korteris toimunud seansil palus ta meediumi anda hinnang oma uut tüüpi aiarehale, mida ta soovis hakata masstoodanguna turustama. Mai Kalamees hindas uue reha tüübi heaks ja ennustas sellele ärilist edu. Tõepoolest tunnistas mõni aeg hiljem ka Rootsi Kuninglik Põllumajanduse Akadeemia Sundquist & Co aiareha kvaliteedi heaks ja sellele järgnes finantsedu.

Stokholmi lähedal asunud kunstsiidi vabriku insener Jonson tahtis lahendada Kalamehe abil mõnesuguseid temale raskusi tegevaid tehnilisi küsimusi ja kutsus eestlased oma vabrikusse. Meedium küsinud: «Miks ei valmista teie sellist tsellofaani, mis ei karda niiskust?» «Milleks?» pärinud üllatunud vabrikuomanik. «Seni tarvitatakse tinatuube. Tsellofaantuubid, mis niiskust ei karda, on hulga praktilisemad ja odavamad,» öelnud Kalamees.

Saksa ärimeestel olnud mureks, kuidas kaitsta raudteejaamade katuste tarvis Aafrikasse eksporditavat tsinkplekki ülekuumenemise eest. Meedium soovitas katta pleki spetsiaalse puitisolatsiooniga, mille optimaalse koostise ta sadade puuliikide seast välja valis. Leiutisele olevat võetud lausa patent. Ilmselt see ennast siis õigustas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar