teisipäev, 16. jaanuar 2018

Üha ähmastuvad jäljed kaovad välismaale

Heili Reinart

Sügisel sõitis Johanson Pariisi. Ilmselt võttis ta sinna kaasa ka Mai Kalamehe, sest kavatsus oli endiselt seanssidega jätkata. Ta hoidus kiivalt oma meediumi kellelegi teisele loovutamast ja varjas üldsuse eest sedagi, milliseks kujunes naise saatus. Viimaseks dokumendiks Mai Kalamehe kohta on G. Sundquisti kiri, mille ta on B. Johansonile saatnud 10. oktoobril 1935. Seal teatatakse, et Rootsis peatumise luba oli pr Kalamehel 1935. aasta lõpuni. Edasi teatatakse, et 29. septembril 1935 oli pr Kalamees sõitnud Göteborgi, kuna ta ei soovinud edasi sõita ei Soome ega Eestisse. Talle lubatud anda tagasisõidupilet, kui talle ei peaks meeldima koht, kuhu ta sõitis.

1937. aasta juunis ilmus ajakirjas Vaimsuse Ideoloogia artikkel «Meedium Kalamees sakslaste tööriistaks», kus kirjutati: «Nüüd on toimetusele saabunud andmeid, mis kinnitavad MK Berliinis viibimist. Millise hinna eest sakslased ta on omandanud ja kui kauaks, selle kohta puuduvad andmed. Praegu kasutavat eesti meediumi võimeid mitmesuguste uurimuste ja teaduslike küsimuste lahendamise juures kaunis edukalt – muuseas ka keemiliste vahendite koostamisel.»
Mai Kalamehe saatuse kohta sõja ajal ja pärast sõda pole midagi teada. «Sveriges Dödbok 1901-2013» andmetel on Mai Reiter surnud 89 aasta vanuselt 3. augustil 1965 Kungsholmsgatanil, Stockholmis, Rootsis.

EMSi juhatuse liige A. Miller on kirjutanud oma 1935. aastal avaldatud raamatus «Selgeltnägemine ja ennustamine» Johansoni tegevuse kohta, et Mai Kalamees oli «hea pill halva mängija käes».
Martha Johanson, kes 1939. aastal Bernhardist lahutas (hilisema nimega Dudkina-Griepenberg), oli pealt näinud tuhandeid Mai Kalamehega korraldatud seansse. Tema on rääkinud, et ärkvelolekus oli Mai tavaline, kohati isegi kapriisne naine. Sellest, mida ta rääkinud hüpnoosiseisundis, ei mäletanud ta hiljem mitte midagi. Hüpnoosis olnud ta aga puhuti hämmastavate teadmistega.
Bernhard Johanson on surnud jaanuaris 1942 Venemaal, Kirovi oblastis asunud sunnitöölaagris.

Kasutatud:

Ivo Karlep, SELGELTNÄGIJA: 2000. a on Tallinn purustatud ja pealinn hoopis Tartu. Pealinn, 15. veebruar 2016
Ilmar Soomere, Vaimuelust Eestis. MAYA 1997

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar