teisipäev, 16. jaanuar 2018

Mai Kalamehe teadaolevast eluloost

Heili Reinart

Mai Kalamees oli pärit Järvamaalt. Ta oli sündinud 25. aprillil 1876 Roosnas, Ambla vallas. Vanemad kandsid nimesid Hindrek ja Ann. Mai oli esiklaps, kellel hiljem sai olema kaks õde ja kolm venda. Üks õde ja vend surid noorelt sarlakitesse. Mail olid pruunid silmad ja tumebrünetid juuksed.
Kaheksa aasta vanuselt täheldas ta endal prohvetlikke unenägusid, mida usaldas jagada vaid isaga. Kui ta oli ilmutuse saanud, oli ta õnnelik olnud. Ilmselt neist mõned läksid ka täide, sest tüdrukul huvi oma võimete vastu tekkis, ära kasutada ja esile kutsuda ta neid veel ei osanud. Alles 35 aasta vanuselt jõudis Mai viimaks okultistliku kirjanduse lugemiseni. See aitas tal veidi paremini mõista oma lapse- ja neiupõlves nähtud nägemusi.
Mai oli lihtne maatüdruk, kelle haridus jäi õige napiks. Kihelkonnakooliski käis ta vaid kolm aastat ja see jäi lõpetamata. Kirjutamine-lugemine sai küll selgeks, aga mitte ükski võõrkeel. Olemasolevate teadete järele olnud Mai sügavalt usklik. Piibel olnud ainus raamat, mida ta põhjalikult tundnud. Loodusteadusest, maateadusest ja ajaloost ei teadnud ta peaaegu mitte midagi. Ta elas suurema osa oma elust üsna kitsastes oludes, leides tööd majateenijana Tallinnas. Viimase elukohana enne Johansoni juurde asumist on teada naise elukoht Narva mnt 34-1 Dagmar Luige majas.
1917. aastal lasi Mai end paari panna Heinrich Alexander Reiteriga. See abielu on jäänud täiesti salapäraseks, sest tema abikaasast pole midagi lähemat teada. Näib, et nad koos ei elanud või peatselt enam ei elanud. Kogu oma sensitiivses tegevuses kasutas naine ikka vaid oma neiupõlvenime. Kuid kotis näib ta olevat kandnud siiski ametlikke dokumente Mai Reiteri nimega, sest just nii tuvastasid teda 1931. aastal politseinikud, kui leidsid külmast kange meelemärkuseta naise Petseri surnuaialt ühe hauaplatsi pealt keset külma jaanuariööd lamamas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar