teisipäev, 16. jaanuar 2018

Metafüüsika Selts

Heili Reinart

1930. aastal asutas Bernhard Johanson Mediaalse Nõuande Kabineti. Ajalehtedes ilmusid kuulutused, kus ja millal toimuvad okultismialased loengud, ja rahvas külastas neid agaralt. 1932. aastal asutati Eesti Metafüüsiline Selts, mille juhatajaks sai muidugi B.W. Johanson. Juhatusse kuulusid veel Julius Topman, oreliprofessor August Topmani vend, peapostkontori juhataja Ruubel, J. Jürgens ja A. Miller. Postimehes kirjutati ühingu asutamise kohta: «Ühing kavatseb hakata korraldama kursusi ja loenguid enesekasvatuse ja enesedistsipliini tarvilikkusest. Ühingu asutajad on arvamisel, et igat inimest on võimalik ühel või teisel teel muuta paremaks. Kes hakkama ei saa oma sisemise jõu abil, sellele lisatakse seda juure hüpnootilisel teel.» A. Milleri toimetamisel hakkas ilmuma ka ajakiri Vaimsuse Ideoloogia.

Metafüüsilist seltsi on huvitanud Mai Kalamehe nägemused mitmete ajalooliste isikute kohta. Nii korraldati 1932. aasta detsembris eriseanss, mille ajal uuriti Leninit. Naisel ei saanud ilmselt olla kuigi palju teadmisi sellest inimesest, kuid ta jutustas: «Lapsena vallatu, jooksis rusikas kätega, andis kõrvalopse /…/ Teised pidasid teda alati tülinorijaks. Ta ei kannatanud, et teised arvasid teisiti. Äkilise keeva vihaga, alati kõigele vastane. Ta oli väga suur idealist ja väga kirgline./…/ Kui Venemaal tema ideede järele käidaks, siis poleks seal samast viga. Praegu pööratakse ta tööd igaüks omamoodi ümber. Ta suri väga pikaldasse haigusse. /…/ Ta on praegu kõrgel kohal klaaskatte all uhkes hoones. Tuled põlevad, vahid ringi.»

Ühel seltsi seansil päriti Kalamehelt 2000. aasta kohta. Tema nägemus tulevikust oli selline: «Eesti Vabariik on alles, aga Tartu on pealinn. Tallinn on väike provintsilinn, kus elanikke vaevalt 5000. Näen rohukamaraid, varemeid, lõputuid haudu, näen inimeste pisaraid, Tallinn on purustatud.» Linn olevat purustatud 1988. aasta jaaniööl, kui lõbutsevat rahvast pommitanud äkitselt nõukogude sõjalennukid. «Taevas on neid täis. Pommid lõhkevad, majad purunevad, kõikjal on veri, laibad, rusuhunnikud. Hirmus sõda puhkeb lahti. See kestab palju aastaid. Teised riigid tulevad Eestile appi. Nälg laastab meie väikest riiki, Tallinna hakatakse ehitama üles.» Ja veel on ta lausunud: «Pan-Euroopat ei saa üldse kunagi olema. Ka Rahvasteliit on vahepeal kadunud. Kuid siiski võidab Eesti. Venemaal kaob kommunism ja tulevad uued riigid – Ukraina, Valgevene ja Georgia. Nad saavad iseseisvaks. Karjala ühineb Soomega.» Hea tahtmise korral võib siit midagi tõest isegi välja lugeda, kui panna juurde veidi teistsugused aastaarvud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar