reede, 14. juuni 2013

Kurb uudis

Täna saabus Nõvalinnast kurb uudis. Ajast igavikku siirdus 11.06. ajaloolane Leonid Andrei p. GILDI, sündis 1929. aastal. Kamenka küla, Tosno (Tusina) rajoonis, Leningradi oblastis.


Rinde sõjanõukogu otsusega nr. 00714 20.märtsil 1942 küüditati Ust-Jansky rajooni, Jakuutia ANSV-sse.  Tegi põgenemiskatse. Oli vangistuses "Gulagis". Ülekuulamisel uurijad kasutasid piinamist. Pärast vanglast vabanemist NKVD jälgis teda pidevalt. Gildi rehabiliteeriti kaks korda. Viimati veebruaris 2003, kui lapsepõlves poliitiliselt represseeritud. Leonid Gildi on kirjutanud raamatud: «Расстрелы, ссылки, мучения», «Беда народа», «Судьба «социально-опасного» народа», «Народ-изгой в России», "Книга Памяти финнов репрессированным за национальную принадлежность в СССР" I- osa.

"Raamat NSVL-is represseeritute soome rahvusest inimeste mälestuseks" võtab kokku mitme aasta töö. Raamatus on üle 11000 represseeritud soomlase nimi, sünniaeg, koht pilt (kui on leitud), süüdistus §, edasine kulg, rehabiliteerimise aeg jne. Raamat on pühendatud kõigi süütute poliitiliste ohvrite mälestuseks NSVLis. Viimase raamatu saatis Leonid Gildi minule kaks aastat tagasi siis kui ise kirjutasin "Ingeri kiriku ajalugu". Ootasin, raamatu teise osa ilmumist, kus peaksid ka minu sugulased kirjas olema. Leonid Gildi on ka raamatus kirjutanud, et need materjalid on tasuta kasutamiseks ja jagamiseks kõigile. Raamatus olevate soomlaste nimed on ka Internetis üleval. http://www.inkeri.ru/rep/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar