esmaspäev, 27. mai 2013

Euroopa tulevik

Tallinnas toimunud Lennart Meri konverentsil esinenud Mart Laar hoiatas ELi:"See süsteem ei pea enam kaua vastu ja heaolu saab läbi, samas kui immigratsiooniga seotud probleemid süvenevad ja laienevad,"
Kümne või viieteistkümne aasta pärast ei ole enam riikidel võimalik pakkuda neid teenuseid inimestele, millega inimesed on täna harjunud.
Laari sõnul kukuvad Euroopa riikide pensionisüsteemid kokku lähima kümne aasta sees, sest raha ei ole. "Heaoluühiskondade ülalhoidmine nõuaks palju rohkem raha ja muudatusi suhtumises, kuid kumbagi ei paista. Halvad ajad on tulekul."
Teine oluline teema Euroopa jaoks on Laari sõnul migratsioon. Seda on nähtud juba Londonis, Pariisis ja nähakse täna Stockholmis. Kui erinevaid probleeme püütakse lahendada migratsiooniga, võib migratsioonist endast saada veel suurem probleem.

Migratsioon ja selle kõrvalnähud tekitavad Euroopas lähiajal ka uue populismilaine ning seda on igal pool märkimisväärselt näha juba järgmistel valimistel. Kuna Eesti võlakoorem on väga väike, siis on võimalik võtta laenu, et rahva heaolu parandada, kuid see on tema sõnul lühinägelik samm. Laar võrdles seda nähkmetesse pisimisega - alguses on soe ja meeldiv, kuid üsna varsti muutub see vastikuks.
Laar kutsus üles mitte ajama topeltsstandarditega poliitikat. Tema sõnul on vaja rohkem Lennart Meri suguseid poliitikuid, kes ütleksid tõe otse välja.
Laari sõnul me tegelikult teame suures osas, mis tulevik meile toob, aga erinevatel põhjustel ei ütle seda keegi välja, sest see pole poliitiliselt korrektne.

Minule jääb küsimus, et miks Mart Laar siis vait oli kui meid ELiga liituma sunniti, suurem osa rahvast teadis talupojatarkuses ette, et see on vale! Siis oli temal suu vett täis! Tõenäoliselt variseb Euroopa Liit varem või hiljem kokku. Kollaps puhkeb ilmselt üle jõu ehk võlgu elamise ja migratsiooniprobleemide lahendamatuse tõttu nähtavasti mingil tühisel vallandaval põhjusel. Seda Euroopat ei ole mingil Brüsselil või Strassburgil võimalik päästa, agooniat võib ainult uute rumalate otsustega pikendada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar