neljapäev, 16. mai 2019

Jürimaa XVI


Laupäeval sõitsime kõigepealt Jvari (Püha Risti) kloostri juurde, mis on Georgia üks tähtsamaid kloostreid kõrgel mäel. Jvari hääldatakse Dšvari.  All orus ühinevad kaks jõge Kura ja Aragvi jõgi. Ühe jõe vesi on tükk maad tumedam kui teisel. Kuningas Mirian III eksis kord jahil olles metsa. Mees pääses metsast ja koledate metsaliste meelevallast välja alles peale seda, kui ta meeleheites oli oma naise jumala poole palvetanud. Tema naine Nana oli Püha Nino poolt ristitud. Peale õnnelikku pääsemist laskis Mirian III Jvari mäe otsa püstitada puust risti. Selle ümber ehitati hiljem katedraal.

Jvari klooster

Kahe jõe ühinemine

Vaade ristile
All orus on endine Georgia pealinn Mtskheta. Gela näitas ühe kõrge mäe peale ja seal paiknevale ristile ning ütles, et sinna mäele hakkame liikuma. See teekond mäkke oli päris ränk. Kui meie MB Sprinter sinna jõudis, siis hakkas mootoris vesi keema. Sinna mäele on pärast Georgia vabanemist püstitatud ilmatu suur rauast rist. Koha nimi on Zedazeni mägi. Siia on rajatud klooster Püha Ioane Zedazneli poolt. Ühe kolmeteist Asüüria isa poolt.


Zedazeni klooster

Vaade mäelt. All paistab Jvari klooster, Kura ja Aragvi jõgi ning Mtskheta


Vaade teiseltpoolt orgu, kus on mets
Mäelt on võrratu vaade ümbrusele. Sealt edasi sõitsime Samtavro kloostrisse, kuhu oli maetud arhimandriit Püha Gavril.
Püha Gavril

Gela ütles, et pärast tema pühakuks kuulutamist kaevati ta hauast välja ja on praegu kirikus klaasist kirstus tema säilmed. Nägu on kaetud ja kätes on kindad. Kirikus on veel Püha Šio Mghvimeli säilmed mida samuti käiakse kummardamas. Praegu käivad väga paljud seal palvetamas. Püha Gavril sündis 26.08.1929 Thbilisis. Oli rangelt askeetlik. Tema ema Varvara Urgebadse oli sügavalt usklik inimene. Tema isa oli veendunud kommunist, kes tapeti kui Gavril oli kahe aastane. Püha Gavril suri 2.11.1999. aastal 66 aasta vanusena. Püha Gavril kanoniseeriti 20.12.2012. Tema mungaelu algas 1955. aastal. 1.mail 1965 maidemonstratsiooni ajal süütas hieromunk Gavril 12 meetrise Lenini portree. Gavril viidi KGB isolaatorisse ja seal ta ütles, et kummardama peab Kristust mitte Leninit. Ei tohi kummardada mais inimest. 1990. aastal pöördus ta üksindusse ja läks Shiomgvime kloostrisse. Kuid Jumal ütles temale nägemuses, et naase Samtavrosse ja teeni inimesi. Samtavro, kindlustatud nunnakloostri kompleks, mille keskse osa moodustavad kirik ja kellatorn. Selle kiriku algse hoone laskis ehitada Ibeeria kuningas Mirian III. Kirikusse, üsna sissepääsu lähedale, on maetud 345. aastal kuningas Mirian III ja tema naine Nano.

Miran III ja Nano haud

Püha Gavrili haud
Samtavro kloostris


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar