neljapäev, 9. mai 2019

Jürimaa VIII

Kolmapäeva hommikul jätkus reis kõigepealt Telavi turul. Mina käisin kohe esmaspäeva päeval ja ostsin maitseaineid ja turu lähedalt kohalikku teed. Kuna ma sügisel käisin pea igal hommikul Telavi turul, siis mitu kauplejat olid valmis mulle kauba peale mingi kingituse andma. Viisin lauljad maitseainete leti juurde ja kõik mu sõbrad said iga ostuga midagi kauba peale. Seejärel suundusime Sighnaghi, ehk armastuse linna. Sighnaghis on võimalik abielu registreerida 24 tundi ööpäevas, küllap sellest siis ka armastuse linn. Väike kena linn, kus paljudel majadel on rõdud ja kivikatused.
Sighnaghi värav

Meie grupp
Sighnaghi
Meie soov oli jõuda Bodbe kloostrisse, mis asub mõne kilomeetri kaugusel Signaghist. Bodbesse on maetud püha Nino, kes tõi ristiusu Jürimaale. Nino rist on kahest viinamarja väädist rist, mille ülemine puu on kaares allapoole. See rist on tänini alles. Püha Nino, orjatar, tuli Jürimaale aastal 327. Püha Nino suri 338. aastal 27.jaanuaril (vana kalendri järgi 14.jaanuaril). Püha Nino pööras ristiusku Kuninganna Nana ja hiljem kuningas Mirian III, kes muutis ristiusu ametlikuks riigiusuks. Viinamarjaväädist rist on Georgia Õigeusu Kiriku peamine sümbol.
Palvetasime püha Nino haual, vaatasime kaunist maastikku mis seal avanes Suur Kaukasuse mäestikule ja hääletasime, kas minna Nino allikasse. Püha Nino palve peale tekkis allikas kloostrist üle tuhande trepiastme allpool ja seal käiakse ennast vette kastmas. Võimalus on osta valge hame, see selga panna ja ennast kasta jääkülma vette. Nunn annab kilekoti kuhu see hame sisse panna ja nagu ta ütles, et triikida ei tohi. Kui inimene jääb haigeks palvetab, paneb selle hame õhtul kodus selga ja hommikuks on haigus taganenud. Minu enda kogemus viis pool aastat tagasi. Seejärel alustasime oma retke Georgia sõjateele ning õhtuks pimedas olime Stepantsminda ehk Kazbekis külla. Kazbeki mäetipp jääb sealt 12 kilomeetri kaugusele ja on 5034 meetrit kõrge ning Georgia kõrguselt kolmas mäetipp. Läbi Sepantsminda läheb ainuke maantee Venemaale. Pärast meie reisi oli kevadise sula pärast teel varinguid ja tee oli mitu päeva suletud. 1783. aastal kirjutati alla Georgia traktaadile, millega Georgia jäi Venemaa protektsiooni alla. Georgia sõjateed საქართველოს სამხედრო გზა, Sakartvelos samkhedro gza hakati ehitama Katariina II soovil. Kuna Vene vägedele oli tarvis moonavedamisteed. 1799. aastal algas praeguse sõjatee ehitus


Bodbe kloostris, Suur Kaukasuse lumised tipud ja pilved

Kloostris

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar