pühapäev, 5. mai 2019

Jürimaa IV

Meie reis jätkus Nekressi kindlus-kloostrisse. Tee sinna on päris pikk äkiline tõus ja sinna viib MB buss, mis tõuseb ja laskub esimese käiguga.
Üks kaheteistkümnest Antiokiast tulnud pühamehest oli ka Nekresi kloostri asutaja.
Nekresi on üks Georgia vanimaid kloostrikomplekse. Selle vanim osa, basiilikalaadne pisike kirik, ehitati juba IV sajandil pKr, ehitajaks kuningas Trdat, kes oli Miriani lapselaps. Kompleksi teine, suurem ja tähtsam kirik, on Jumalaema kirik, mis ehitati VI sajandil ja mille ehitusega on seotud üks David Gareij kaaslastest - Abibos Nekreseli.
Mees tapeti Zoroasteri kummardajate poolt. Zoroasterlasi ajas närvi jumalamehe koletu tegu – Abibos nimelt valas püha veega üle nende püha tule tõestamaks, et nemad tegelevad väärjumalaga. Selle tulemusel pühamees kanti märtrina pühakute nimekirja. Nekresi kloostri pühaks loomaks peetakse siga ja Nekresi vist on ainuke koht, kus siga on pühitsetud loom. Türklased ründasid kord Nekresi kloostrit. Viimases hädas lasksid mungad nälginud sead lahti ja need sööstsid väravast välja moslemitele vastu. Viimased said sellise jõleduse nägemisest ja sigade rünnakust vaimse ning füüsilise trauma ja pagesid tulistjalu valjusti röökides mäest alla. Klooster oli päästetud...
Klooster tegeleb nagu enamus Jürimaa kloostritest ka qvevriveini ja tšatša tootmise ja müügiga.
Neksessi kloostri üks hoonstest, kus asuvad qvevrid ja kellatorn

Vaade Alasaani orule

Alasaani org ülevalt kloostrist nähtuna



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar