teisipäev, 7. mai 2019

Jürimaa VI

Järgmiseks peatuseks oli Kindzmarauli Corporation Kvarelis. Korporatsiooni alla kuulub neli firmat. Peafirma Duruji valley, Koncho & co, Talisman ja mingi firma veel. Just nende firma viimamarjad kasvavad Kindzmaraulis, kust tuleb see tuntud vein. Mingi aeg taheti teha nagu Prantsusmaal, et Kindzmarauli nime all veini võivad toota vaid nemad, aga see soov ei täitunud. Selle firma ajalugu algab aastast 1533. Firmamärgil on kiri Duruji Valley. Firmal on suured viinamarjaaiad Duruji jõe ääres. Ettevõttel on praegu 160 ha viinamarjaistandusi Kindzmaraulis, Kvarelis ja Napareuli ajaloolistes veinipiirkondades. Kasvatatakse ajaloolisi Saperavi, Kisi, Mtsvane, Aleksandreuli ja Rkatsiteli viinamarjasorte, aga ka Merlo jne. Olulisel kohal on qvevriveinide tootmine. Peahoonel on kõigi riikide lipud, mis ekspordivad nende veine. Küsisime ka, et miks puudub Eesti lipp, sügisel oli. Sellele ei osatud vastata. Kõigepealt viidi meid qvevri saali, seal oli just eelmisel päeval üks qvevri avatud ja nägime siis selle pesemist. Qvevri vein on alati kuiv, kui tal lastakse lõpuni käia. Väljas olid suured roostevabad veinitankid, kus toodetakse Euroopa tehnoloogi järgi. Varem osteti Prantsusmaalt, nüüd aga tehakse juba omal maal roostevabasid veinimahuteid. Seejärel viidi meid külmtöötlussaali, kus toodetakse poolmagusat veini. Tehnoloogia on selline, et käärimine katkestatakse külmutusmeetodil. Näidati ka vaatidesaali. Seinte sees olid süvendid, kus hoitakse säilitusveine. Tundsime huvi, et palju see maksma läheb, kui keegi ostab või rendib ühe sellise säilituskoha. Vastati, et kümme GELi aastas ühe pudeli kohta. Seal oli nähe, et eraisikud kes seal säilitavad oma veine on paljud välismaalased. Enamuses Venemaalt, aga ka üks Läti nimi paistis olevat.
Qvevri juures tegevus
Roostevabad veinimahutid


Tamme vaadid

Külmtehnoloogia saalis
Säilitusveinid eraisikutel

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar