neljapäev, 2. mai 2019

Jürimaa II

Meie reis Jürimaal jätkus teisipäeval kõigepealt raha vahetamisega Telavis. Gela näitas, kus on kõige soodsam rahavahetuspunkt ja ostsime endale ka Jürimaa telefonikaardi, et koju helistada. Edasi Uus Shuamta mungakloostrisse ja Vana Shuamta nunnakloostrisse. Vana Shuamta kloostris oli käsil just remont ja põranda valamine. Sealt edasi viis teekond Alaverdi kloostrisse. Alaverdi klooster on tuntud väga kalli ja väga hea kvaliteediga veini tootmisega. Praeguses veinikeldris toodetakse veini aastast 1011.
Aleverdeliga on seotud ka üks Georgia traditsioonilisi kirikupühi – Alaverdoba, mis ühelt poolt on pühendatud kloostri asutajale, ent teiselt poolt pühitsetakse sel päeval sügisest saagikoristust ja viinamarjade korjamist.
Kloostrisse ehitati juba VIII sajandil tollase kuninga, Kvirike Suure eestvõttel veinikelder. 2006. aastal see kelder restaureeriti. Alaverdi antiikses veinikeldris sai teha korraga 60 tonni veini. Väljakaevamiste käigus tuli maa seest välja 50 qvevrit. Iseenesest ei ole selles faktis midagi erilist - veinitegu oli Georgia kloostrites tavaline, kuid Alaverdi veinid on omaette klassist.
Kloostris öeldakse, et Alaverdi kloostri vein kannab tänapäevast kiitust Jumalale. Vein ravib hinge ja ihu, annab jõudu öelda tänu Loojale. Elavdab meie meeleolu, aitab nautida ja jagada Georgia koningate ja munkade tagasihoidlikkuse hiilgust.
Selleks et osa võtta Alaverdi kloostri veinituurist, tuleb vähemalt nädal enne, sellest teada anda ja hiljemalt kolm päeva enne raha ära ette maksta. Alaverdi kloostri veinituur on päris kallis ja mõeldud tõelistele veinifännidele. Neljaliikmelisele grupile on sealne tuur 90 GEL-i hinge kohta ja kümnesele grupile 50 GELi hinge kohta.
Meie grupp otsustas ka kamba peale osta ühe selle kloostri kõige odavama veini, 120 GELi ja veendusime, et tõesti nende toodang on väga kvaliteetne. Sellist veini pole ma kunagi enne maitsenud.
Uus Shuamta kloostris, punases jopes on reisijuht Gela

Meie grupp Alaverdi kloostris

Alaverdi klooster

Alaverdi kloostri veini degusteerimine

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar