kolmapäev, 17. aprill 2013

Rootsi otsus

Rootsi politsei tegi otsuse lubada Stockholmi eeslinnas moslemeid minaretist palvusele kutsuda. Sealne ühiskond võttis otsuse vastu ehmatuse ja isegi pahameelega. Seni on Rootsi ühiskonnas olnud teadmine, et ehitada võib iga religiooni esindavaid kirikuid, kuid palvekutseid ei tohi olla, sest need häirivad ümbruskonda.
Minareti ehitamise ajal kümmekonna aasta eest oli kindel otsus, et helisid ja hüüdeid sealt kostma ei hakka, eelmisel sügisel otsustas aga kohalik kommuunivalitsus selleks loa anda. Samas kavatsetakse palvekutseid edastada mitte enam kui korra nädalas, reede lõuna ajal. See on muidugi esialgu. Hiljem hakkab see toimuma viis korda päevas, nagu igas islamiusu riigis.

Luba on ühiskonnas vastu võetud väga suure ehmatuse ja isegi pahameelega, sest niigi on sisserännuga seotud probleemid aastatega Rootsis teravaks läinud ja üha teravnevad.

"Nüüd siis üheltpoolt on Rootsi hädas sellega, et parem- ja ekstremistlikuks nimetatud Rootsi Demokraadid koguvad hääli ja said parlamenti sisse, aga teiseltpoolt tundub, et just niisugused otsused suurendavad poolehoidjaid ja konflikte, sest Rootsi ühiskond on juba teadaolevalt olnud hädas kultuuride kokkupõrkest tekkivate probleemidega nagu aumõrvad ja kõik need diskussioonid selle üle, kas õpetaja võib kanda rätti, mis katab kogu ta näo ja ainult silmad paistavad," rääkis ajakirjanik.

Hullemateks näideteks on juhtumid, kus koolide lõpuaktuseid ei tohi luterlikus kirikus läbi viia või Rootsi lippu liiga palju lehvitada ainult selle kaalutlusega, et see võib kedagi teist või teise religiooni esindajat ärritada.

"Neid debatte on aasta jooksul nii palju olnud, et see üks otsus midagi head ei tee. Kui vaadata põgusaltki internetikommentaare, siis ma ei ole leidnud küll mitte ühtki, mis seda otsust heaks kiidaks," nentis ajakirjanik. "Rahvaste sõprust sellised otsused ei suurenda".

Raske on öelda, kui palju Rootsis täpselt moslemeid elab, sest Rootsis ei koostata registreid rahvuse järgi, kuid eri andmetel on neid riigi üle 9 miljoni elaniku hulgas 250 000 - 400 000. Samas alles 1950ndatel oli Rootsis moslemeid umbes 500.

Olen ise Petlemmas ja Jeruusalemmas seda palvelekutsumist kuulnud ja võin öelda, et kirikukellade helistamine on umbes kümme korda vaiksem kui tugeva võimendusega üle linna kostev moslemite plavelekutsumine. Petlemmas oli hommikune palvelekutsumine kell 4.30 ja koitma hakkas kell kuus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar