esmaspäev, 3. märts 2014

Putini eksnõunik õpetab ukrainlasi Venemaa erioperatsioonile vastupanu osutama

Venemaa presidendi majandusnõunik aastatel 2000-2005 ja praegu Vladimir Putini poliitika üks tähtsamaid eksperte Andrei Illarionov ütles, et ukrainlased peavad aru saama, et Putini erioperatsioon ei ole suunatud ainult Krimmi ja ainult Ida-Ukraina vastu, vaid eelkõige Kiievi vastu, ja esitas sellele vastupanu osutamise programmi.
"Soovitan kõigil tähelepanelikult lugeda Vladimir Putini pöördumist Venemaa Föderatsiooni Föderatsiooninõukogu poole, milles on osutatud sellele, et vägede viimist Ukraina territooriumile teostatakse "kuni poliitilise olukorra normaliseerimiseni Ukrainas", mis tähendab "kuni praeguse võimu kukutamise ja asendamiseni Kiievis"," rääkis Illarionov mitmele Ukraina kanalile antud intervjuus, milles ta esitas Putini interventsioonile vastupanu osutamise programmi.
"See erioperatsioon on suunatud praeguse valitsuse kukutamisele, Ukraina paiskamisele kodusõtta, Ukraina muutmisele kaose, kollapsi, katastroofi territooriumiks, kus vend tõuseb venna vastu. Mitte ainult konfliktile Venemaa ja Ukraina vahel, vaid ka Ukraina sees, e t kokkupõrked toimuksid kõigi liinide vahel: rahvuste, usutunnistuste, poliitiliste ning mis tahes liinide vahel. Selleks, et näidata kogu maailmale Ukrainat kui nurjunud riigi territooriumi, kui territooriumi, kus ei kehti seadused, kus ei kehti kord, kus pole turvalisust, kus inimesed tapavad üksteist. Selleks, et saada kümneid ja sadu tuhandeid ohvreid, keda võib näidata kogu maailmale, sealhulgas sellelesamale ÜRO peaassambleele järjekordses kohas tapetud "2000 rahuliku osseedi" Ukraina versioonina," rääkis ekspert.
Tema sõnul on praegu Ukraina jaoks kõige tähtsam tagada maksimaalne kord ühiskonnas ja mitte lubama provokatsioone. See on kahjuks aga väga raske, sest Ukraina territooriumil on juba praegu mitu Venemaa eriüksuste rühma, mitte ainult Venemaa "tituškasid" [provokaatoreid - toimetus] ja "Vene turiste", kes heiskavad Vene lippe ja "võtavad üle" võimuorganite hooneid. Illarionov ütles, et nende ülesanne on avada tuli ja tappa Ukraina territooriumil Venemaa kodanikke ja Vene sõjaväelasi, et hiljem esitada neid laipu kui Ukraina sooritatud provokatsioonide ohvreid.
"Nimelt nii tegutsesid Venemaa väeosad Gruusia ja Lõuna-Osseetia territooriumil, kui nimelt Vene spetsnaz laskis Tshinvalis maha Vene ohvitsere, hiljem aga esitati nende ohvitseride tapmist Venemaa rahutagajate hävitamisena grusiinide poolt.
Millele võib Venemaa välja minna? Kõigele. Ja seepärast peate te aru saama mille ja kellega on teil tegemist.
tuleb mõista, et see on sõda. See pole mänguasi ega jutt, see on tõeline sõda. Ja tegutseda tuleb, nagu tegutsetakse sõjatingimustes.
Illarionov loetles seitse punkti, mida on vaja teha.  
"Esimene, mida tuleb teha - viivitamatult sulgeda Ukraina - Venemaa piir. Juba praegu, mõne viimase ööpäeva jooksul on Ukraina territooriumile tunginud suured inimrühmad, kes tegelikult on kas sõjaväelased või Venemaa eriüksuste töötajad. Need, kes soovivad praegu Ukrainast lahkuda, peavad selle õiguse saama, kuid Venemaa suunalt peab piir olema suletud.
Teine: tuleb sulgeda õhuruum Ida- ja Lõuna-Ukraina kohal. Ukraina kõrgem sõjaline juhtkond peab tegema avalduse selle kohta, et igasugused lennuaparaadid, mis ei vasta Ukraina maapealsete jõudude päringutele või rikuvad kehtestatud keeldu, tulistab Ukraina õhutõrje viivitamatult alla. see avaldus tuleb teha ametlikult ja kohe praegu.
Kolmas. Tuleb võtta kontrolli alla Aasovi ja Musta Mere rannik. Ei ole välistatud, et mitmesuguseid provokatsioone võidakse korraldada lõikudel, mis asuvad merepiiril Taganrogist Odessani, eriti Nikolajevis ja Odessas.
Neljas. On vaja tugevdada tähtsaimate hoonete ja organisatsioonide, eelkõige lennujaamade ja sideorganite kaitset - see on eranditult sõjaline ettevõtmine.
Viies - viivitamatult tuleb välja kuulutada üldmobilisatsioon, Öösel toimuvad sõjaväebaaside vallutamise katsed ja kallaletungid Ukraina sõjaväeosadele. seepärast peavad kõik sõjaväeüksused olema seatud lahinguvalmidusse ning tuleb välja kuulutada mitte lihtsalt sõjaline valmidus, vaid nad peavad valmistuma selleks, et ükskõik milliste baaside ja ükskõik milliste tähtsate organisatsioonide vastu võidakse toime panna rünnakuid, ning mitte ainult Krimmis.
Kuues - tähtis on diplomaatiline suund. Tuleb tegutseda mitte ainult ÜRO-s ja ÜRO julgeolekunõukogus, vaid ka viivitamatult pöörduda teiste rahvusvaheliste organisatsioonide - OSCE, NATO , Euroopa Liidu - ja üksikute riikide poole palvega osutada igasugust abi - alustades diplomaatilisest ja lõpetades kõige erinevamaga. Tuleb paluda rahvusvaheliste organisatsioonide vaatlejate saatmist Ukrainasse.
Seitsmes. Peale selle on vaja viivitamatult luua Ukraina valitsuse juures ööpäevaringselt töötav pressikeskus. See peab töötama maailma selle osa kahes põhilises keeles: inglise ja vene keeles. Inglise keeles selleks, et rahvusvaheline üldsus oleks kursis sellega, mis Ukrainas toimub. Seal peavad olema akrediteeritud kõigi kanalite, aga eriti maailma massiteabevahendite - CNN-i, BBC, ARD, France-Presse'i jt - esindajad. Nad peavad töötama ööpäevaringselt ja edastama oma kodanikele ja valitsustele informatsiooni Ukrainas toimuvast."
Illarionovi sõnul tuleb rääkida ka vene keeles, et venelased teaksid, et toimub agressioon ja interventsioon.
"Kõige tugevam liitlane Ukraina jaoks on praegusel hetkel Venemaa Föderatsiooni kodanikud. Nad vihkavad režiimi, mis provotseerib vennatappu ja sõda. Nad ei usu ega hakka uskuma, kui neile anda vastavat informatsiooni. Vaja on lihtsalt viivitamatult luua vastupropagandateenistus," ütles ekspert.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar