laupäev, 21. september 2013

Eliihu Iiobile

Ja Eliihu jätkas ning ütles: „Seda sa pead siis õigeks, nimetad oma õiguseks Jumala ees, et sa küsid: „Mis kasu mul on, mis abi on mul sellest, et ma pattu ei tee?”  Ma annan sõnadega vastuse sulle ja koos sinuga su sõpradele. Tõsta oma pilk taeva poole ja vaata, pane tähele pilvi, mis on sinust kõrgemal! Kui sina pattu teed, mida sa sellega temale võiksid teha? Ja kui sinu üleastumisi on palju, mida sa nendega tema vastu võiksid korda saata? Kui sa oled õige, mida sa temale võiksid anda? Või mida olekski tal võtta sinu käest? Su ülekohus mõjutab vaid sinusugust meest ja su õiglus inimlast. Ii 35, 1-8

Jumalat ei puuduta ei meie õiglus ega ülekohus, meie patt või pühadus, meie usk või uskmatus. Need mõjutavad vaid teisi inimesi. Meie ei saa Jumalale midagi teha ega tegemata jätta.
Keegi meist ei suuda võidelda ei Jumala poolt ega tema vastu. Olgu radikaalne ateism või usuline fanatism. Eks igaüks tahab, et temast midagi sõltuks, tõeliselt ja lõplikult. Ei suuda me tähte taevasse ega kirpu koera karvadesse meisterdada. Maailm jääb kurdiks meie kurtmistele ja ükskõikseks meie kiitmistele. Jumalale ei lähe see korda, mida meie arvame ja kuidas hindame. Kõige vähem, kuidas Tema meie meelest peaks arvama ja hindama. Parim, mida teha saame, on püüdlemine ja hea tahe teha ligimesele üksnes seda, mida tahame, et meile tehtaks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar