kolmapäev, 4. september 2013

Bartolomeus Eestis

Vabariigi Presidendi kutsel tänasest 11. septembrini Eestis visiidil viibiv oikumeeniline patriarh Bartolomeus osaleb pühapäeval Pärnu Issandamuutmise katedraalis peetaval liturgial, mille järel ülendab Tema Pühadus maestro Arvo Pärdi ja Viljo Vetiku Oikumeenilise Trooni arhontideks.

Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku (ametlik lühend EAÕK) ajaloos sai esimeseks arhondiks Tõnis Rüütel, kes esindas EAÕK-i läbirääkimistel riigi ja Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku varaliste küsimuste lahendamisel. Rüütli arhondiks nimetamise tseremoonia toimus 2005. aasta kevadel, kui Konstantinoopoli Oikumeeniline Pühim Patriarh Bartholomeos külastas esimest korda Eestit.

Metropoliidi teoloogiline sekretär ja ülempreester Mattias Palli selgituse kohaselt oli arhont (kr. /archoon, gen. archontos /”algav, juhtiv”) mitmesuguste Bütsantsi aukandjate nimetus, mis mõnel juhul tähendas vürsti. Siinses tähenduses olid nad võrreldavad meie ministrite, kantslerite jt. riigiametnikega. Bütsantsi langemise järel sai oikumeeniline patriarh etnarhi ehk milletpaša õigused, esindades kõiki impeeriumi ortodokse. Nii kandusid tema õukonda üle ka paljud Bütsantsi riigi ametid. Ajapikku muutusid arhondid peamiselt aunimetusteks, kuigi osadel on oma ülesanded siiani. Arvo Pärt saab aunimetuse selle eest, et aitab oma muusikaga kuulutada evangeeliumit ja tutvustada õigeusu traditsiooni.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar