teisipäev, 10. detsember 2013

Merilin Kiviorg: kahtlen eestlaste kõrges tolerantsuses

Täna avaldatud värskest uuringust selgus, et eestlased on usuküsimustes tolerantsed, kuid TÜ ja Oxford Royale Academy õppejõud Merilin Kiviorg kahtleb selles.
Kiviorg rõhutas, et Eesti on silmitsi kultuurilise mitmekesisusega, kuid ei ole veel kokku puutunud selliste probleemidega nagu Suurbritannia.
"Kuigi Eesti tundub olevat väga tolerantne, siis ma natukene kahtlen selles," ütles ta.
Kiviorg märkis, et praegu on õige aeg tegeleda inimeste koolitamise ja tulevaste probleemide ennetamisega.
"[See on vajalik], et meil ei tekiks põhjendamatuid kartusi. Näiteks islam on väga huvitav religioon ning ei tähenda ainult terroriste," lisas ta.
Inimõiguste Instituudi ja Turu-uuringute AS-i värskest uuringust selgus, et oma usulisi veendumusi on pidanud varjama vaid 4% elanikest.
Uuringu autorite kinnitusel võib sellele tuginedes öelda, et üldiselt on ühiskond tolerantne.
----------------
Raamatus "Ma olin Timbuktus" on juttu moslemitest. Timbuktu on linn Aafrika südames, kuhu islamiusulised ei tahtnud kuidagi lasta ühtki kristlast. Üks prantslane siiski tegi seda, varjates oma päritolu ja teades koraani peast. Paljastamise korral oleks teda tõenäoliselt tabanud hukkamine või paremal juhul orjaksmüümine. Ja seal polnud ühtki äärmuslast. Kõik tavamoslemid. Kahtlen, kas "kristlastest koerte" (väljend raamatust) tolereerimine on islami loomuses. Ma ootan otsest, selget ja armutut hukkamõistu kõikide islami enda usuliidrite poolt äärmuslaste tegudele. Igaüks ise otsustab, kas hetkel seda hukkamõistu väljendatakse otseselt või pigem ei. Ja kui seda hukkamõistu selgelt ei väljendata, siis järelikult ongi see äärmuslus hetkel loomulik selle religiooni osa, mida vaikival heakskiidul viljeletakse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar