laupäev, 30. november 2013

Võru Maxima

Riia Maxima varingu põhjuseid analüüsinud ehitusspetsialist avastas Võru Maxima konstruktsioonis sarnase vea.

Tähelepanelikumad Võru Maxima külastajad, kes pärast Riia katastroofi kauplustes lahtiste silmadega ringi käivad ja müügisaali kõrval rohkem lae alla vaatavad, on juba märganud üht kahtlast kohta Võru Maxima konstruktsioonis, kus üks poltidega kinnitatud laetala ühendus on tõenäoliselt lume raskuse tõttu järele andnud. Asjatundja hinnangul ongi selline ühendus nõrk ja tuleks ringi teha. Sarnane viga, kus terasfermi alumise osa kinnitus oli nõrk ja andis järele, põhjustas möödunud nädalal Riias asuva Maxima poe varingu koos 54 hukkunu ja 39 kannatanuga.

„See hoone on valesti projekteeritud,” ütles Võru Maxima ehitust fotode põhjal analüüsinud Soome ettevõtte Rak Tek Solutions Oy ehitusspetsialist Toomas Kaljas. Ta on teinud Riia Maxima varingu kohta põhjaliku analüüsi, juhtinud tähelepanu projekteerimisvigadele ning märkinud, et Läti kõrval on Eestiski vigaselt projekteeritud ja seetõttu ohtlikke hooneid.


Kaljasele teevad muret Võru Maxima terasfermide alumise tala keskosa kinnitused, kus alumise vöö ühendus tundub olevat selgelt aladimensioneeritud ehk liiga nõrk. „Sama vea parandasime just hiljuti Soomes Riihimäe jäähallis,” lisas Kaljas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar