kolmapäev, 14. august 2013

Sündmused Egiptuses

Nii nagu aimata oli, et teisipäeval surnuks tulistatud tüdruku järel ei tule vaikus vaid asi läheb tuliseks. Nii alustasid täna hommikul kell 7 julgeolekujõudl Kairos endise islamistist presidendi Mohamed Morsi toetajate kahe laagri laialiajamist.

Tõkestamaks protestide levikut, peatasid võimud rongiühenduse Kairoga. Julgeolekujõud ründasid protestilaagreid soomukite ja buldooserite toel ning külvasid meeleavaldajad üle pisargaasiga. Mõlemast laagrist kostis tulistamist, teatasid riigitelevisioon ja julgeolekuametnikud.
Egiptuse julgeolekujõud avas kukutatud presidendi Mohamed Morsi toetajate pihta pärastlõunal juba teist korda automaatidest tule.

Viimastel andmetel on rahutu ka väljaspool Kairot ja tohutu verevalamine jätkub, täpset ohvrite arvu on hetkel võimatu kinnitada, kella 17 seisuga on vähemalt 149 hukkunut ja vigastada rohkem kui tuhat meeleavaldajat.

Hukkus ka Briti telekanali Sky News 62-aastane operaator Mick Deane, keda väidetavalt sõjaväelaste poolt surmavalt pähe tulistati.

Mohamed Morsi poolehoidjad panid riigi keskosas tule otsa kirikule kättemaksuks meeleavaldajate laialiajamise eest politsei poolt Kairos. Ründajad loopisid suure kopti kristlaste kogukonnaga Sohagi linnas Mar Gergissi kirikut süütepommidega, mille tagajärjel kirik maha põles. Euronews teatab, et mitmel pool üle riigi on rünnatud ja põletatakse kopti kirikuid.

Ususõja päästsid valla islamiäärmuslased. Kõik algas Mubaraki mahavõtmisega. Mubaraki ajal oli rahu ja stabiilsus ligi 30 aastat. Muidugi on islami omapära see, et nendega on võimatu konsensust saavutada. Nendega ei saa kokkuleppeid sõlmida, sest nad on täiesti ebaratsionaalsed. Nendega on võimatu jagada võimu ja riiki. Kas on nemad või teised. Tundub, et kui tahetakse rahus elada, tuleb nad totaalselt alla suruda.

Koptikristlased olid Egiptimaal sadu aastaid enne moslemeid. Nüüd on koptid, umbes 10 miljonit ja moselmid (enamuses sunniidid), umbes 72 miljonit elanud Egiptuses kõrvuti üle tuhande aasta, kuid moslemid ei ole siiani suutnud nendega leppida. Pidevalt põletatakse nende kirikuid ja korraldatakse regulaarseid kallaletunge nende kogukondadele. See näitab ilmekalt, et islam ja teised kultuurid ühes ruumis eksisteerida ei saa. See tähendab konflikti varem või hiljem. Tulevikku vaadates, tähendab üha suurenev moselmikogukond Euroopas suurt ohtu. Nemad ei assimileeru. On vaid üks õige religioon ja see on islam. Mitte nemad ei pea arvestama ja leppima kohaliku kultuuriga, vaid kohalikud peavad leppima ja arvestama nende kultuuri ja religiooniga, islamiga. Ja eurooplaste allaheitlikus annab neile üha hoogu juurde. Ma arvan, et Euroopa näeb veel enda sees suurt konflikti. Ja selles võib süüdistada vaid tänaseid Euroopa vasakpoolseid valitsusi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar