reede, 30. august 2013

Koolikiusamine Rootsis

Rootsi ühes mainekas eliitkoolis Lundsbergi internaatkoolis (Lundsbergs skola) paljastus julm koolikiusamisjuhtum. Möödunud nädalalõpul sattus vägivalla ohvriks selle kooli uus õpilane, keda ründasid üheksa ta kaasõpilast.

 Politsei ja Rootsi koolide inspektsiooni sõnul kasutati õpilase piinamiseks kuuma triikrauda.  Kannatada saanut on alates möödunud laupäevast ravitud kolmes haiglas. Samas ei peeta ta vigastusi eluohtlikeks. Lisaks ohvrile sai vigastada ka üks ründajatest.

 Möödunud aasta oktoobris ähvardas Rootsi koolide inspektsioon seda õppeasutust 500 000 Rootsi krooni suuruse trahviga, kui seal ei lõppe pidevalt aset leidev koolikiusamine. Selles koolis õppis kunagi ka Rootsi prints Carl Philip. Lundsbergi kool annab küll hea hariduse, kuid samas on sellel kiusamisjuhtumite tõttu halb maine.

 Möödunud aasta mais paljastasid kaks selle kooli õpilast, kuidas neid sunniti suuseksile ja väljaheidet sööma. 2011. aastal aga põletati ühe õpilase keha elektrilise majapidamisriistaga. See kool rajati 1896. aastal Suurbritannia internaatkoolide eeskujul. Seal õpib praegu 200 poissi ja tüdrukut, kellest enamik on Rootsi ühiskonna koorekihi perekondadest.

 Kool asub Värmlandi maakonnas Kristinehamnis.

Rootsi inimõiguseksperdi Owe Bringi sõnul olid eliit-internaatkoolis Lundsbergs skola aset leidnud julmad kiusamised vastuolus rahvusvaheliste piinamist keelavate seadustega ning samas inimõiguste rikkumine.

 Rootsi koolide inspektsioon langetas sel nädalal otsuse see kool sulgeda pärast viimase julma intsidendi päevavalgele tulekut.
 Politsei ja inspektsiooni kinnitusel piinati kahte õpilast kuuma triikrauaga. Nad vajasid haiglaravi. Lisaks oli varem selles koolis kasutatud ka võtteid, mis sarnanesid Kuubal asuva USA  Guantanamo vangilaagri veepiinamisega. «Õpilane oli pandud põrandale selili ja talle pandi suhu toru, mille kaudu talle vett suhu kallati. Samas suleti kõik peas olevad avaused,» selgitas ekspert.
Ta lisas, et see kiusamismeetod kandis nime Allveelaev ning oli sarnane Guantanamo veepiinamisega.
«Veepiinamise puhul kallatakse väga suures koguses vett organismi. Ohver võib selle tagajärjel tunda uppumistunnet. Lundsbergsi kooli saab selles võrrelda Guantanamo vangilaagriga. ÜRO 1984. aasta piinamist keelava seaduse kohaselt on selle kasutamine kuritegu,» selgitas Bring.
 Lundsbergsi intrenaatkooli juhtum käivitas Rootsis üleriigilise debati koolikiusamisest.
 Rootsi inimõigusspetsialistide arvates soositakse sellistes kinnistes eliitõppeasutustes varjatud vägivalda ning erinevatesse sotsiaalsetesse klassidesse kuuluvate inimeste vahelist vihkamist.

 «Tegemist on otsese julmusega. Teismelised peaks aru saama, mida üks või teine piinamisviis kaasa tuua võib. Eriti veel siis, kui tegemist on vee kallamisega kellegi organismi või kuuma triikrauaga piinamises,» lausus inimõigusorganisatsiooni Amnesty International Rootsi esindaja Inger Sjöberg.
 Lundsbergsi kooli juht Staffan Hörnberg vallandati. Mehe sõnul ei olnud tal aimugi, et õpilased tegelesid kaaslaste julma veepiinamisega.
-----------------
Heaoluühiskonna eliitkoolil "eliitnaljad"? "Hea kasvatuse" saanud rikkurite võsukesed, kes otsivad eneseteostust?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar