kolmapäev, 7. november 2012

Siseministeeriumis

Esmaspäeval oli neile vaimulikele kellel on abieluregistreerimise õigus täiendkoolitus. Algul mõtlesin minna esmaspäeva hommikul Jüri poole ja sealt edasi koos Tallinna. Hiljem leppisime Jüriga kokku, et tulen pühapäeva õhtul ja tema teeb sauna ka. Hea muidugi, et pühapäeva õhtul sai minema mindud. Teeolud olid ikka sügiseselt kehvad. Päev varem panin uued lamellrehvid autole alla. Väga õige otsus, kui nüüd tagantjärele mõtlen.
Jõudsin Jüri poole kella 21. Saun oli kõetud ja meil sai saunas üle kolme tunni jorisetud ja maailma asjad paika pandud. Hommikul oli Tallinnas probleem parkimisega.
Koolitusel räägiti ka sellest, et 2001. aastal said 47 vaimulikku õiguse abielu registreerimiseks ja praegu on neist alla 30. see õigus alles.  Mäletan, et üksnes Tartus oli tollal koolitusel üle 50 vaimuliku, pluss Tallinna ja Pärnu koolitus. Aga eksam oli ka päris raske, kui nii vähesed said selle õiguse. Hiljem tuli seaduses muudatus ja pidime uuesti eksami sooritama, ning nüüd tuleb iga 5. aasta järel käia uuesti eksamil. Koolitusi on hiljem mitu korda korraldatud ja praegu on 127 vaimulikul abielu registreerimise õigus. Rahvastikuregistri kasutamise õigus peaks olema 57. vaimulikul. Selleks sai ka koolitusel käidud ja saime hea ülevaate ning ise katsetada arvutis, kuidas andmeid otsida.
Päeva teemad olid: Isikuandmete kaitse ja rahvastikuregister. Ikka sellest kui paljud meist kasutavad rahvastikuregistrist andmete otsimist jne. Abielu sõlmimise õiguslikud küsimused. Näidati Soome, Prantsuse, Egiptuse ja teiste riikide dokumente ja juhiti tähelepanu millised võivad olla võltsitud dokumendid ja apostillile, milleks see on lisatud. Küsimusele samasooliste abielu kohta vastati, et Euroopa Liidus on see teema juba vananenud, kuumaks teemaks on praegu polügaamia. Nimede kohaldamine abielu sõlmimisel. See teeme tekitas ka poleemikat, et kas näiteks saab Eestis võtta nime Rabi Benjamin. Eriti uhke sõita Iisraeli ja passi järgi oled rabi. Viimaseks teemaks ja samas ka kõige elavamat vastukaja leidis- Vead abielu sõlmimise menetluses. Koolitus venis kõvasti pikemaks kui välja oli kuulutatud.
Pärast koolitust käisime korra Jüri ehitatava maja juurest läbi. Vihma sadas kogu päeva. Tagasi sõitsin Rapla- Türi- Imavere- Tartu. Teel kohe pärast Türit hakkas lumelobjakut sadama. Sõiduolud muutusid väga kehvaks. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar