neljapäev, 8. november 2018

Jürimaa7

Paar pilti veel Sighnaghist.

Sighnaghi
Sighnaghist sõitsime edasi Bodbesse. Püha Nino kloostrisse. Seal ehitatakse juba päris mitu aastat uut kirikut. Praegu tundub, et uus kirik tõenäoliselt saab järgmiseks aastaks valmis. Kiriku juurest läheb tee pühale allikale üle tuhande trepiastme üles. Teine võimalus on sealt üles sõita autoga, 10 lari edasi-tagasi. See allikas on jääkülma veega ja saad osta sealt valge pika hame ning koos hamega vette minna. Pärast saad seda hame kasutada haiguse korral. Öeldakse, et kui inimene haigestub ja siis selle pühasse allikasse kastetud hame selga paneb, siis haigus taganeb kiiresti.
Vaade Bodbest

Püha Nino, jutlustaja ja ristiusu tooja tuli Ibeeriasse Jürimaale 323. Nino pühakupäeva tähistatakse kahel korral aastas 1.juunil (vana kalendri järgi 19.juunil- Javakheti päeval) ja tema mälestuspäeva 15.detsembril katoliku kirikus ja 14.jaanuaril õigeusu kirikus. Jürimaal võeti ristiusk vastu kõigepealt kuninganna Nana, kelle püha Nino terveks ravis ja kuningas Mirian III, kes eksis jahil  20.juulil 323.aastal ära padrikusse ja lõpuks pöördus Nino Jumala, ristilöödud Jeesuse poole ning tõotas, et kui ta jõuab valguse kätte, siis ehitab kiriku ja võtab Nino usu vastu.
Nino isa Zebulun oli Kappadookiast, Rooma sõjaväelane püha George sugulane ja ema Susanna oli Jeruusalemma patriarh Juvenali õde.
Keeruline oli tema elu ja pidi mitmel korral oma elu eest põgenema. Kreekast jõudis ta Armeeniasse orjatarina, 35 neitit. Neist enamuse tapsid zoroatristid, kuid Nino jõudis elusana Ibeeriasse.
Ninol oli tulles kaasas viinamarja väätidest tehtud rist. harud kaares allapoole, seda risti kohtab Jürimaal paljudes kohtades.
Vaade uue kiriku kõrvalt

Nino suri Bodbes 338. aastal ja on maetud sealsesse kirikusse.
Bodbe kloostri kirik

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar