teisipäev, 20. november 2018

Jürimaa14

Eelviimasel päeval oli minu sõbral plaanis tšatšavabriku külastamine ja ühine pidusöök meie ja eestlaste grupiga. Mina olin kaks aastat tagasi seal oma õe ja õetütrega ning tema väikese pojaga. Kella 11.30 paiku sõber helistas, et ta tuleb varsti ja võtab meid peale. Umbes tunnike ootust ja siis saabus eestlaste grupp ja nende järel takso kuhu me siis sisse istusime ja sõitsime vabriku poole. Sõber ütles juba eelmisel päeval, et ta on tellinud kümme kilo liha. Mtsvadit tehakse sealmaal täisa värskest lihast. Kui me kohale jõudsime, siis sõber ütles, et kuna mina olen siin käinud, siis ma võin kõike seda eestlaste grupile tutvustada. Sõber käis vahepeal ära ja tõi suure kastitäie tshurtselat. Grupp tahtis koju viia Jürimaa maiust. Tshurtshela tehakse nii, et pähklid aetakse niidi otsa ja siis kastetakse viinamarja mahla paksu segu sisse. Näeb välja nagu vorst aga on magus, ehk nagu nad ise ütlevad, et Jürimaa snikers. Kui tshurtsela oli kohale toodud, siis eestlaste grupp hakkas oma reisikotte kokku pakkima. Sõber koos teiste meestega hakkas kohe mtsvadit ette valmistama ja muud söödavat.

Pilt ümbrusest

Teine pilt ümbrusest

Kui meestel olid kotid pakitud siis rääkisin grupile kõike seda, mille vastu nad huvi tundsid, kuidas peaks Jürimaal käituma, et sul ei tekiks seal probleeme ja tutvustasin kuidas tšatšavabrik töötab. Sõber näitas ka minule veel kuidas nemad mtsvadit teevad. Nimelt sea sisefilee aetakse ühes tükis varda otsa ja maitsestatakse vähese soolaga. Mul sai seal mitu videot tehtud, aga neid ei ole veel jõudnud töödelda.
Pärast mitme tunnist söögilauas istumist

Kui siis vardad olid liha täis aetud, tõmmati katla alt söed betoon põrandale, rest peale ja nüüd mtsvadi resti peale. Varsti oli liha valmis ja saime lauda istuda.

Vabriku omanik Vazi koos kahe eestlasega


Jürimaal ei kiirusta keegi lauast ära, seal aetakse tundide viisi juttu. Samuti ei korjata laualt poolikuid taldrikuid ära. Ka restoranis mitte, vaid kuhjatakse üksteise peale. Restoranides on taldrikud sageli ühe kõrgused ja siis saab panna kenasti üksteise vahele. Viis aastat tagasi kui käisin seal, siis pandi restoranis meie pidulaual kolm korrust toiduga taldrikuid. Pidulauas peab sööki jätkuma. Meil oli seal matsvadi, siis loomaliha, kurgid, tomatid, hapendatud paprika, viinamarjad, sibul. Neile meeldib väga ka tarhun ja saperavi limonaad või mõni muu limonaad. Vazi tõi veel lauale ühe mägijõgede vääriskala. Suuruselt meie kilu ja räime vahepealne aga väga hea lihaga.

Vazi ja mina
Mitu tundi hiljem soojendati ülejäänud mtsvadi uuesti üles. Meie helistasime mingil ajal endale takso järgi ja sõitsime oma ööbimiskohta. Eestlaste grupp jäi sinna veel edasi istuma ja nad pidid öösel sealt minema lennukile.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar