laupäev, 3. november 2018

Jürimaa4

Tee Gremi kindluse juurde

Meie järgmiseks peatuskohaks oli Gremi kindlus. Seal on veel jälgi tulekummandajatest ehk zoroatristidest. Seal oli ka väike turg ja sai sealt ostetud kuivatatud puuvilju koju kaasa. Siis viis meie reis meid Nekressi kindlus-kloostri juurde. Seal tuli osta bussipilet ja see viis meid kõrgele mäkke.
Ikoon Nekressi kirikus


Nekressi kindluses elas 109. kuni 90. aastani enne Kristust Iberia kuningas Pharnajom. Ta tõi uue viljakusjumaluse Zadeni ja sellest algas rahva ja aadli ülestõus. Selle ülestõusu käigus Pharnajom langes. IV. sajandil ehitas kuningas Thradat sinna kiriku. Nekressi kindlus klooster oli varjupaigaks VI. sajandi lõpul Assüüria apostlile ja hilisemale Nekressi piiskopile Abibusele, kes levitas ristiusku ka didoidide, ehk praeguste dagestanlaste juures. Piiskop Abibos on maetud Samstavro kloostri kirikus püha altari alla.
Vaated Neksessi kindlusest


  Tagasiteel sai ostetud bussipeatuspaigast ka üks kloostri vein kaasa 15 lari ehk 5€. Poleks ise selle peale tulnudki, aga seal käis päris agar pakkumine turistidele. Ja kloostrit on ikka hea ning õige toetada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar