neljapäev, 5. jaanuar 2017

Seto vald

Aasta alguseks jättis haldusreformi käigus vabatahtlikult ühinemata 26 omavalitsust. Neid ootab nüüd sundliitmine.
Teisipäeval rahvamajja aasta algust tähistama kogunenud Meremäe valla laulunaised on tõsiselt mures, sest kuue vallavolikogu liikme vastuseisu tõttu jäädi haldusreformi hammasrataste vahele ning ees ootab aasta täis ebakindlust ja sisetülisid.
Kuigi suurem osa vallarahvast toetab Setu valda, on selge, et paljud elanikest eelistaksid omakultuuri baasil rajatavale omavalitsusele hoopis tõmbekeskuse baasil moodustatavat Võrumaa suurvalda.
Kümme aastat lahinguid
Meremäe rahvas kinnitab, et küsimus pole ainult haldusreformis, vaid kahjuks ka kohalike poliitikute kodusõjas, mis on kestnud ligi kümme aastat. Praegu on olukord selline, et riigi- ja maavalitsustasandi poliitikud ja ka enamik Setumaa valdu on ühtse Setu valla poolt.
Vastu on sellele aga Meremäe vallavolikogu 11 liikmest kuus: valimisliidu Koduvald kuus liiget soovivad liitumist hoopis Võru suunal, mitte ajaloolise Setumaa alal.
Meremäe laulunaised ütlevad justkui ühest suust, et koalitsioonis olevad kuus volikogu liiget loobivad Setu suurvallale kaikaid kodarasse mitte rahva huvides, vaid võimuvõitluse tõttu.
"Ühtegi vastuargumenti pole välja käidud. 20 aasta jooksul on tehtud väga suur töö, et arendada setu kultuuri ja taas tekitada ühtset piirkonnatunnet. Kui tuleb Setu vald, siis see ei tähenda, et inimesed peavad hakkama Võru asemel Värskasse tohtri juurde käima," tõdevad laulunaised.
Teisipäeval parasjagu bussi oodanud Uudo ütleb, et bussid käivad tõesti praegu Võru, mitte Värska suunas, kuid liine saab ju vajadusel ümber teha.
"On piinlik küll, et võimuvõitluse tõttu jäeti oma inimesed teadmatusse. Ja see kohalike ettevõtjate pakutud miljon ja riigilt vabatahtliku ühinemise korral saadav 300 000 kulunuksid ka ära," nendib Uudo.
Samas paistab Setumaa valla moodustamine isegi paratamatusena, sest mullu septembris teatasid Võrumaa vallad, et ükski neist ei soovi Meremäega ühineda.
Kui mujal Eestis tehti lõpuspurti selle nimel, et ühe mütsi alla saada vähemalt 5000 inimest, siis kultuurieripära tõttu oli riik nõus sellega, et Setumaa suurvald moodustuks kõigest 3500 inimesest.
Meremäe volikogu vastuseis ühtsele Setu vallale oli viimaseks piisaks karikasse, miks kauaaegne vallavanem Rein Järvelill mullu sügisel oma ametist loobus.
"Ma ei tahaks olla see kapten, kes saadab Setumaa karidele ja jääb ajalukku selle lõhkumisega," nendib Järvelill.
Temagi märgib, et valimisliit Koduvald ei ole öelnud vettpidavat põhjendust, miks liitumist blokeeriti. "Teadmatusele tuleviku suhtes lisandub see, et vallavalitsuse töö on volikogu vastutöötamise tõttu juba pikemat aega pärsitud. See pidurdab valla arengut, homsesse suunatud otsuseid on vaja teha täna," tõdeb ta.
Praegune Meremäe vallavanem Aivar Luts on ametis olnud vaid paar kuud. Tema sõnul see päris nii ka ei ole, et kõik kohalikud elanikud on ühtse Setu valla poolt.
Kohtusse ja plakatitega Toompeale
Mullu astus tagasi Koduvalla määratud vallavolikogu esimees Mihhail Link, kelle asemele määrati tulihingeline Võru suuna pooldaja Arno Vares.
"Olulisem on ikkagi majanduslik areng. Kui piirkond on tugev, siis saab arendada rohkem ka omakultuuri. Meremäe inimesed on seotud Võruga ja liitumine peaks toimuma just sellel suunal," selgitab Vares vastuseisu Setu vallale, mille keskmeks jääks tõenäoliselt Värska.
Varese sõnul näitas mullune allkirjade korjamine, et suur osa kohalikest elanikest toetas Koduvalla ideed. "Kultuuri vastu ei ole keegi. Küll tuleb mõelda sellele, et Euroopa toetusraha võib ühel hetkel kaduda ja alles jääb majanduslikult nõrk Setu vald.
Raha saab taotleda ka läbi MTÜ-de ning seto kultuuri saab hoida ja arendada ka edaspidi nõnda, et ei elata ühes omavalitsuses," selgitab Vares, kes on ka ise setu.
Ta lisab, et paraku on Eesti kagunurga olukord selline, et rahvast jääb aina vähemaks ning ka ühinemise järel ei pruugi vallas peagi olla isegi kolme tuhandet elanikku – mis ei ole jätkusuutlik.
"Kui räägime aga Võrumaa suurvallast, siis see tähendaks 30 000 inimest. Siis saab juba vajadusel manööverdada, kui näiteks Meremäele on vaja teha suuremaid kulutusi. Nii-öelda Värska vallal poleks lisakulutusteks kuskilt raha võtta," arutleb Vares.
Vallavolikogu esimees Vares lubab Meremäe valla elanike kaitseks kasutada kõiki seadusega lubatud vahendeid. "Oleme valmis minema kohtusse ja plakatitega Toompeale," kinnitab ta.
Põlva maavanem Igor Taro ütleb, et ta teeb ettepaneku moodustada Setumaa vald Mikitamäe, Värska ja Meremäe valla baasil, mis jäid sundliidetavateks. Plaanitavasse valda tuleks mõni ajalooline setu küla ka Misso valla Luhamaa piirkonnast.
"Teen selle ettepaneku 9. jaanuaril Põlvas koguneva Lõuna-Eesti piirkondliku komisjoni ees," lausub Taro.
Maavanema sõnul tekkis Setumaa valla loomise võimalus möödunud aasta viimastel päevadel Mikitamäe ja Värska valla loobumisel vabatahtlikust ühinemisest Räpina vallaga.
"See on Setumaale ajalooline võimalus. Ma ei näe ühtki põhjust, miks peaks Eesti riik tõmbama haldusreformi käigus Setumaa vahele piire," märgib Taro.
Ta ütleb, et vabatahtliku ühinemise käigus ei sündinud Setumaa valda eelkõige Meremäe vallavolikogu vastuseisu tõttu. Maavanema ütlust mööda on siiski võimalus, et Setumaa valla moodustamisel tekib Mikitamäe valla mõnel külal soov selle koosseisust lahkuda, kuid selle üle saab otsustada vaid volikogu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar