laupäev, 31. oktoober 2015

Rootsi usk

Kuigi Rootsi on lääneriikidest kõige ilmalikum, näitavad uuringud, et rootslaste seas kasvab usk paranormaalsetesse nähtustesse. Samas usutakse üha vähem Jumalasse.
Rootsi Skeptikute Assotsiatsiooni palvel tehtud värske uuringu kohaselt on tontidesse uskujate arv kasvanud 12 protsendilt 2008. aastal 16 protsendini. 37 protsenti vastanutest tunnistas, et nad usuvad „üleloomulikesse nähtustesse“, mida ei saa teadusega seletada. Seitse aastat tagasi oli see suhtarv 33.
Kui 2008. aastal pidas end usklikuks 35 protsenti küsitletutest, siis nüüd on Jumalasse uskuvate inimeste osakaal kõigest 21 protsenti. Trendi jätkudes on Rootsis peagi tontidesse uskujaid rohkem kui neid, kes usuvad Jumalasse.
Ühe varasema globaalse uuringu järgi on Rootsi lääneriikidest kõige sekulaarsem. 80 protsenti rootslastest ei pea ennast religioosseks või kinnitab koguni, et on veendunud ateistid. Rootsi luterlik kirik, kuhu kuulub ikka veel üle 60 protsendi elanikest, kaotab aastas umbes ühe protsendi oma liikmeskonnast.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar