teisipäev, 13. mai 2014

ABS tule kustutamine

Käisin eile autoelektriku juures, kuna juba aastaid on olnud probleem ABS tulega. 2006. aasta sügisel hilja või 2007. aasta talvel vahetati tagumise laagri asemel, mis müra tegi hoopis esimene laager ära. Tollal kui tegime proovisõitu ja remondimees Taivo ütles, et kuula ikka esimene laager on läbi. Koju sõites panin püsikiiruse hoidja peale ja ei olnud mingit hääle muutust kui rooli keerasin vasakule-paremale. Tollal mõtlesin, et no ikka meistrimees on iga päev ametis ja teab paremini. Siis helistati mulle remonditöökojast, et tead sul on tagumine laager ka läbi. Vastasin, et seda ma ju ütlesin kohe. Aga siis jäi ABS tuli põlema ja kästi minna elektrikul lasta ära kustutada. Käisin Kagu Sellis, seal püüti tuli kustutada, aga ei kustunud ära. Siis vaadati arvutist uuesti ja öeldi, andur on läbi. Vahetati andur ja ikka jäi tuli põlema. Soovitati minna esindusse. Käisin korra Rakvere esinduses 2007. aasta juulis, kuid seal ei saanud midagi targemaks. Käisin Tallinnas Fiati teeninduses seal öeldi, tuleb andur vahetada. Korra käisin ka Tartus Fiati remonditöökojas, seal ka et algul vahetada andur ja kui ei mõju siis ka laager ära vahetada. Kagu Sellis vahetati andur, aga tuli jäi põlema. Siis ütlesin Võrus Kagu Sellis, et võib-olla rattalaagri vahetusega sai ABS lugeja viga ja lasksin uue laagri vahetada. Nüüd sain tule ära kustutada, kuid varsti hakkas uuesti põlema. Nii sõitsin ikka jälle põleva tulega ja ülevaatuse ajaks püüdsin kuidagi tule ära kustutada. Kaks aasta tagasi vahetati jälle ABS andur, kuid tuli hakkas viie kuu pärast uuesti põlema.
Kuna jälle on ülevaatus tulemas, siis hakkasin otsima elektrikut. Helistasin Kagu Selli, seal vastati, et neil ei olegi praegu elektrikut. Käisin Rauli juures ja seal kurtsin oma probleemi. Nüüd soovitati minna Toomas Laatsi juurde. Käisin seal ja Toomas pani kohe arvuti taha, kustutas vead ja käskis nüüd sõita kuni ABS-i tuli läheb uuesti põlema. Vaatas siis uuesti, mis viga arvuti näitab. Ikka esimene vasakpoolne ratas. Panime aja kirja eelmiseks esmaspäevaks, lubas asja hakata uurima. Helistas paar tundi hiljem, et ikka tuleb uus andur tellida. Eile hommikul sõitsin tema juurde ja vahetas anduri ja tegi proovisõidu hoovi peal. Ütles, et korras. Sõitsin Rauli juurde ja tunne oli, et ikka on midagi viga, ei lasknud püsikiirusehoidjat sisse panna.
Kui Rauli juurest hakkasin edasi sõitma lõi uuesti ABS tuli põlema. Sõitsin Toomase juurde tagasi. Pani arvuti taha ja ütles, et nüüd näitab teist viga. Tegime proovisõidu ja tuli hakkas umbes 90 km tunnikiiruse juures põlema. Toomas võttis nüüd pooltelje lahti ja vaatas laagrit ning pani vanduma. Tuli välja, viimati kui vahetati laager, siis oli stopperseib veidi kehvasti ette pandud. Sinna kogunes niiskusega roostet ja ta ei lasknud ABS-i lugejat päris korralikult ligi jäi nagu nõksu poolviltu ja sedasi pääses niiskus ligi.
Toomas võttis stopperseibi eest ära, puhastas, pani tagasi ja tuli kustus. Kõik töötab nii nagu peab. Panen siia Toomas Laatsi telefoninumbri ka, ehk läheb mõnel vaja 5077549  ning meil toomas.laats@mail.ee

2 kommentaari: