reede, 7. veebruar 2020

Y-kromosoomi haplorühmad

Umbes üks kord 7000 aasta jooksul toimub Y-kromosoomis mutatsioon, mida nimetatakse ühe nukleotiidi polümorfismiks (SNP). Mutatsioonide teadaolev määr on võimaldanud teadlastel jälgida varajaste inimeste rändeteid Aafrikast. T siin on enam kui 150 tuntud haplogruppide, kusjuures 31 STR markerite luues alagruppides iga haplogrupi D rikkaimast alamhaplogrupist (alamrühma tuntakse haplotüüpidel).
Haplogrupid on pärit järgmistest geograafilistest piirkondadest:
Haplogrupp A : üks vanimaid haplogruppe. Leitud Lõuna-Aafrikas ja Lõuna-Niiluse piirkonnas.
Haplogrupp B: seda haplogruppi leidub ainult Aafrikas ja see on üks vanimaid teadaolevaid haplogruppe.
Haplogrupp C: see rühm koloniseeris Austraaliat, Uus-Guineat ning seda leidub ka Indias ja mõne põliselanike hõimu hulgas. C-rühm asus Lõuna-Aasias ja levis mitmes suunas.
Haplogrupp D: Esimesed Jaapani inimesed pärinesid sellest haplogrupist, mis sai alguse Aasias. Jaapani aborigeenid, nagu ka Tiibeti platoo elanikud, kannavad seda haplogruppi.
Haplogrupp E: Haplogruppi E leidub ainult Aafrikas. Huvitaval kombel on see haplogrupp tihedalt seotud Haplogrupiga D, mida Aafrikas ei leidu. See haplogrupp tekkis Kirde-Aafrikas või Lähis-Idas.
Haplogrupp F: see haporühm on enamiku allesjäänud haplogruppide "isa" - haplogrupp F on haplogruppide G kuni R algataja. Üle 90% maailma elanikkonnast pärineb sellest haplogrupist või ühest selle järglasest. See haplogrupp sai alguse Aafrikast välja rände ajal: Sahara-taguses Aafrikas seda peaaegu kunagi ei leidu.
Haplogrupp G: pärit Pakistanist või Indiast, seda haplogruppi leidub Euroopas, Kesk-Aasias ja Lähis-Idas.
Haplogrupp H: seda haplogruppi leidub ainult Sri Lankal, Indias ja Pakistanis.
Haplogrupp I: Ligikaudu viiendik Euroopa elanikkonnast kannab seda haplogruppi.Seda haplogruppi ei leidu väljaspool Euroopat ja see tekkis tõenäoliselt siis, kui jääkatted hõlmasid suuremat osa Euroopast. Teatud alatüübid on omased nii skandinaavlastele kui ka Islandile. Viikingite sissetungijaid ja anglosaksi saab Briti elanikkonnast tüpiseerida selle haplogrupi spetsiifiliste markerite abil.
Haplogrupp J: haplotüüpi J leitakse Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas - tõenäoliselt tekkis see selles üldises geograafilises piirkonnas.
Haplogrupp K: Haplogruppi K leidub Iraanis ja Kesk-Aasia lõunaosas.Hinnanguliselt tekkis see haplogrupp 40 000 aastat tagasi.
Haplogrupp L: haplogruppi L võivad kanda Sri Lankalased, India päritolu inimesed ja teised Lähis-Idast.
Haplogrupp M: umbes 33% -66% Uus-Guinea Paapua elanikkonnast kannab haplogruppi M.
Haplogrupp N: Kuigi see haplogrupp tekkis tõenäoliselt Hiinas või Mongoolias, leidub seda praegu Kirde-Euroopas ja Siberis. See on soomlaste ja põliselanike seas levinum haplogrupp.
Haplogrupp O: valdav enamus (80%) Ida-Aasiast on haplogrupp O. See arenes välja umbes 35 000 aastat tagasi ja seda leidub eranditult Ida-Aasias.
Haplogrupp P: See on üsna haruldane haplogrupp, mida leidub Indias, Pakistanis ja Kesk-Aasias.
Haplogrupp Q: Põlisameeriklased ja Põhja-Aasialased kannavad haplotüüpi Q: see on Aasiast välja ja Põhja-Ameerikasse rännanud elanikkond. Põlisameeriklased kannavad spetsiifilist haplotüüpi Q3, mis on piiratud Beringi väina kaudu rännanud inimeste populatsiooniga.
Haplogrupp R: Selle haplogrupi ühte tüve leidub Ida-Euroopas Kaspia mere lähedal elavate inimeste seas: selle piirkonna inimeste kultuur kodustas esimesi hobuseid.Veel üks R-rühma haplotüüp on leitud Euroopas ja seda leidub suurtes kontsentratsioonides Lääne-Iirimaal.
Haplogrupp S: Uus-Guinea Paapua mägismaa kannab seda haplogruppi koos mõnede inimestega, kes elavad lähedal asuvas Indoneesias ja Melanesias.
Haplogrupp T: seda haplogruppi leidub Lõuna-Euroopas, Edela-Aasias ja kogu Aafrikas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar