reede, 7. veebruar 2020

Geenid Y-kromosoomis

Igal inimesel on 23 paari kromosoome - organiseeritud teabepaketid (DNA), mis kodeerivad kõiki inimese loomiseks vajalikke aminohappeid. Kakskümmend kolmas kromosoomide komplekt määrab inimese soo: kaks X-kromosoomi loovad naise ja X-ga paaritud Y-ga mees.
Y-kromosoom on palju väiksem kui tüüpiline X-kromosoom ja sisaldab kuskil 70-200 geeni (kogu inimese genoom sisaldab umbes 20 000-25 000 geeni). Mõned Y-kromosoomi olulised geenid hõlmavad:
SRY : geen SRY (sugu määrav Y piirkond) määrab soo. See geen seondub rakus oleva teise DNA-ga, moonutades seda vormist välja. See üksik geen loob meessoost fenotüübi. Väga harva esineva geneetilise sündmuse korral liigub geen mõnikord X-kromosoomi. Kui see juhtub, kannab laps genoomi, mis peaks olema naissoost (46, XX), kuid areneb mehena. Täiskasvanud mehi, kellel on karüotüüp 46, XX ja ümberpaigutatud SRY geen, tuvastatakse sageli viljatuse või hüpogonadismi tõttu (vähearenenud munandid).
SHOX : SHOX geen (lühikese kasvuga kodukast) asub X- ja Y-kromosoomis. See geen vastutab skeleti kasvu eest. Kuigi paljud geenid asuvad ainult X-kromosoomis, on see geen olemas nii X- kui ka Y-kromosoomis, nii et iga sugu saab geeni kaks funktsionaalset koopiat.
USP9Y : Seda geeni (ubikvitiinispetsiifiline peptidaas 9, Y-seotud) leidub Y-kromosoomis ja see on olemas ainult meestel. See geen osaleb tervislike seemnerakkude tootmises ja viljatutel meestel on mõnikord selle geeni mutatsioon.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar