reede, 7. veebruar 2020

Kaduvad Y-kromosoomid

Kõik kromosoomid on ühildatud komplekt, välja arvatud üks: Y-kromosoomil pole identset partnerit. See on mutatsioonide osas negatiivne - vea (mutatsiooni) ilmnemisel on teistel kromosoomidel varukoopia. Identne, “varukoopia” kromosoom annab rakule vajaliku teabe tõrke korral. Y-kromosoomil pole seda kaitsemehhanismi, seega kui tõrge ilmneb, kaob geen sisuliselt. Aja jooksul on vead liidetud ja üha enam Y-kromosoomi geene on elimineeritud. Teadlased teoreetiliselt väidavad, et Y-kromosoomis oli varem sama palju geene kui X-kromosoomis (umbes 1000 geeni), kuid see on kahanenud hinnanguliselt 80 geenini.
Y-kromosoom pole siiski hukule määratud, kuna selle ellujäämise tagamiseks on välja töötatud kaitsemehhanismid. See on üsna hea uudis, kuna inimliigi ellujäämine sõltub selle olemasolust. Teadlased avastasid hiljuti, et Y-kromosoom on teinud oma tähtsamatest geenidest peegelpildi koopiad - Y-kromosoomi palindroomiks tuntud mehhanismi. Palindroom on sõna, mida loetakse sama ette ja taha: hea tase on „tase”. Y-kromosoomi palindroomid sisaldavad esimesel poolel geneetilist teavet ja seejärel korratakse sama teavet vastupidiselt. Sisuliselt tähendab see kõige olulisem geenide Y-kromosoomis do esinevad koos: kahel eraldi kromosoomil ilmumise asemel kodeeritakse see teave sama kromosoomi palindroomi piires.
Y-kromosoomi palindroomid tähendavad, et Y-kromosoom on hävimise eest hästi kaitstud ja tõenäoliselt ei kahane see praegusest olekust kaugemale.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar