neljapäev, 21. aprill 2016

Odžachuri

Viimasel reisil leidsime Kaunasest ühe grillrestorani, kus valmistati ka Jürimaa toite. Tõenäoliselt on mõni kokkadest sealt pärit või selle piirkonna toitude fänn. Kuna see söögikoht Seni Vartai, Savonoriu prospekt 290a oli veidi üle 5 km kesklinnast kaugel, siis teatavasti ka hinnad olid päris taskukohased. Koht päris kena. Mina lugesin kodus seda menüüd ja tundsin huvi odžachuri vastu. Võtsime seal armeenia supi chašlama, mis oli väga hea, hinkali Ristoga kahe peale ja odžachuri. Minule istus see nii hästi, et kui nüüd Võrus käisin, siis ostsin ühe tüki taist sealiha ja panin eile marinaadi, nii nagu mtsvadi liha pannakse ööpäevaks või kaheks. Pipra segu, svaneetia soola, tiibeti soola ja hästi palju sibulat. Täna tegin hommikul pliidi alla tule ja hakkasin odžahurit tegema. Ei mäletagi millal olen söögi tegemisega kaks tundi järjest tegelenud. Ikka kaerahelbe puder ja kala juurde. Risto arvas, et liha on väga hea, aga tšilli pipart ei ole. Tegelikult oli küll. Jürimaal tehakse odžachurit, nii nagu mtsvaditki kas sea-, looma- või lambalihast. Oleneb piirkonnast. Lugesin ka paari retsepti, et odžachuri lihale pannakse mõnel pool marinaadiks peale granaatõuna või sidruni mahla. Äädikat ei panna! See on erinevus armeenia liha marinaadist. Armeenias pannakse sageli lihale veiniäädikat, mitte tavalist. Teine kord katsetan granaatõuna mahlaga.
Üldiselt siis kõigepealt liha õliga potti väiksele tulele, siis lisatakse keskmise suurusega kartuli tükid, hiljem lisatakse baklažaan, paprika (ühes retseptis oli, et koos seemnetega) tomati pasta (mitte ketšup) või tomati tükid, sibula tükid, adžiika ja küüslauk. Tegin kaks potitäit.
Ja ülejäänu sai siis reedel ära tehtud. Ristole täitsa maitses.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar