kolmapäev, 24. detsember 2014

Europoli töötaja tähelepanekud:

1. Kuna tema huvipiirkond oli Ida-Ukraina(sihtpunkt olevat tema jaoks Harkov),siis tema arvates on vaid ajaküsimus, millal alustab Venemaa sissetungi Ukrainasse. Tema arvates proovib Venemaa haarata samuti Odessat, kogu Ida-Ukrainat ning ka Kiievit.
Mees tundus olema väga kursis riigi sisearengutega ning ka välisreaktsioonidega. Tema väitel saabub Putjale militaarne kirstunael siis,kui see topib nina Kiievisse. Meelsus Kiievis pidavat olema ikka väga Vene vastaline. Samuti mainis mees Poola närvilisust ning tema arvates alustab Poola laiaulatuslikku sõjalist abi niipea, kui Venemaa julgeb alustada otsest invansiooni Kiievi suunal. Mees oli ka väga hästi kursis Balti maadega ja ütles, et Lääs ei anna mingil juhul Baltikumi venelastele hammustada ning arvas, et Poolale panustavadki nüüd nii NATO juhid ja ka Lääneriigid abi osutamise vahendajale Poolale. Nagu ta ütles-West never dont want back new Soviet Union, whatever Putin name it-Eurasian Union or Coustum Union (Tolliliit-vabandan,kui kirjutasin valesti).
2. Lennujaam-olgugi, et esinduslennujaam aga ei korralikke infopunkte, üks väike töötav valuutvahetuspunkt (vahetasin 150USD-vastu sain 2700 kopikatega) ning ei ühtegi ajalehekioskit, kust osta teekaarte,s elletõttu pidin võtma ühe kohaliku kuti (nn.musta taksojuhi), kes oli teejuhiks oma autoga hotelli.
Aga turvalisus on muidugi ette ja taha, miilitsaid sinna jagus ja ka turvaväravaid. Isegi vastutulejad peavad turvaväravast läbi minema.
Kuna ainult üks valuutavahetuse koht, siis muidugi ka seal sahker mahker vahetajaid aga tundub, et valitsus on neid pitsitama hakanud (niipea, kui keegi järjekorras ootavale välismaalasele juurde astus, ilmus välja kas miilits või erariideid kandev härrasmees, keda nähes põgeneti). Mingis mõttes meenutas see aega enne meie rahareformi. Muideks just käisin vaatamas oma autot, kas ikka on õigesti pargitud ja ok. Kohal olid ka kaks miilitsat, kes piirkonda valvasid, tundusid olema igati abivalmid, rääkisid inglise keelt, vabandasin oma puuvene keelt aga saime asjad arutatud.
Homme lähen Poltaavasse, mis selle briti härrasmehe (ei saa mitte lahti mõttest, et mehe diplomaatiline kate oli vaid kattevari) on viimane piir turvalisuse ala enne lahingupiirkonda. Mees soovitas seal jääda ka peale kella 19.00 ainult hotelli ning vältida autoreisi sinna (ümber linna pidavat olema ohtralt kontrollpunkte, mis aeglustavad esiteks reisi ja teiseks pidavat olema ka suur dokumentide kontroll- mis uudishimulikud miilitsad võivad ära kasutada altkäemaksu võtmiseks. Nagu see briti härra ütles- If you dont want have complications ,just give them 100 griven), nii, et lähen rongiga. Ka liikluses pidi valitsema närvilisus ja palju käraka all juhte.
3. vaadates siin hommikust Kiievit-autod sõidavad, valgustus tõsi ei ole nii luksuslik nagu Euroopas, ka on Kiievi kesklinnas palju uusi kõrghooneid. Autopark meenutab meie autoparki 90.te lõpust. Mix nõukaaegsetest+ pruugitud lääne omadest+ mingis osas uutest.
Teel hotelli nägin ka ühte kuulidest läbi lastud kastiga maasturit. Oli teine autoabi masinal, esiots ja tagumik ära põlenud. Tundus olema turvafirma masin.
Iseenesest aga Kiiev ei meenuta mingil moel seda, et riik sõjas.
Rääkisin ka selle kutiga, kes oli teejuhiks. Mees oli kuskil 20-nendates ja vist ka selle uue mobilisatsiooni alla kuuluvas eas. Mees kirus mis hirmus seda Putjat- on ze podletz(nagu ta väljendas). Ka ütles ta , et hotellides pidavat olema palju vabu kohti, sest vene turistid on lännu. Situatsiooni kohta riigis, ütles ta, et võimud hoiavad kontrolli all konfliktipiirkonda ja ei ole peale seda augusti otsest invansiooni Vene poolt enam selle laienemist lubanud.
Nägin isegi, kuidas lennujaama piirikontroll erilise tähelepanuga küsitles lendu, mis tuli Moskvast. Aga võib olla see on nüüd rutiin, isegi minu passi vahiti mitu korda.
Nüüd aga lähen teen tiiru linna peal ja vaatan neid rongi aegu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar