esmaspäev, 3. veebruar 2014

Aitame Andrus Ansipil õiget otsust teha!


Saates „Olukorrast riigis“ läksime Kalle Muuliga Sotši olümpia teemal hoogu ning asi lõppes sellega, et lubasin alustada allkirjade kogumist peaminister Andrus Ansipi sõidu vastu Sotši. Minu samm pole väiklane norimine peaministri kallal. Olen tüdinud laiemast nähtusest, mida saab nimetada seisakumeeste süvenevaks mõjuks.
Seisakumehi iseloomustavad järgmised tunnused:
- provintslikkus;
- suletus ja salastamiskirg;
- NLKP ridades välja kujunenud arusaam eetikast;
- usk iseenda paremusse ja kaasnevatesse eriõigustesse;
- dotseeriv, ainuteadmisel põhinev ning katkematu retoorika;
- visiooni puudumine.
Seisakumeeste mõju on hiiliv. Seisakumehed ei tungi peale. Nad süvendavad kohalolu. Seisakumehed kindlustavad stabiilsust ja tasakaalu. Nikitsevad mõne eelarverea kallal, eirates suurt pilti. Hoiavad pugejalikult kinni oma hierarhiatest. Räägivad meid monotoonse häälega surnuks.
Eraldi vaadates ei ole seisakumeeste hoiakud või teod olulise mõjuga – näiteks mõnele võib tunduda tähtsusetuna ka peaministri sõit Sotši. Seisakumehed ise arvavad täpselt samuti.
Kuid hulganisti koos, harjutatuna grupi tähtsatel positsioonidel olevate inimeste poolt muudab see Eesti tegelikkust, aitab unustada väärtusi. Seisakumehi iseloomustabki väärtuste vähesus ning pragmatism. Doping on lubatud, kui vahele ei jää.
Minu kriitika ei ole suunatud ühegi erakonna või maailmavaate vastu, see on suunatud maailmavaate puudumise vastu, stagnatsiooni vastu. Kõik reformierakondlased pole seisakumehed ja kõik seisakumehed pole (veel) reformierakondlased, kuid paraku on seisakumeelsus tänase peaministrierakonna tähtis tunnus. Minul on mõõt ammu täis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar