laupäev, 8. oktoober 2016

"Sure ära, tapan ära!"

"Sure ära, tapan ära!" tervitas Tallinna lähistel asuvas kaubanduskeskuses töötanud Sudaanist pärit noormees hiljuti oma nõudlikku kolleegi eesti keeles. Enne seda, kui talle rusikaga näkku lõi. Kriminaalasi lõpetati, kuna asja vastu "puuduvat" avalik huvi!

13. oktoobri hommikul kolm aastat tagasi pidas politsei- ja piirivalveameti (PPA) Lõuna prefektuuri Piusa kordoni toimkond Värska vallas Säpina küla lähistel kinni kolm dokumentideta võõramaalast, keda oli alust kahtlustada ebaseaduslikus piiriületuses. Kutsumata külalised toimetati Piusa kordonisse, kus selgus, et üks neist oli oma sõnul Sudaani vabariigi kodanik 25aastane Muhammad Ibrahim Uthmani. Sama päeva hilisõhtul soovis noormees saada Eestist varjupaika.
PPA esindaja taotles 14. oktoobril 2013 Tartu halduskohtus Muhammadi kinnipidamist ja kinnipidamiskeskusesse paigutamist kuni varjupaigataotlusega seotud asjaolude väljaselgitamiseni, kuid mitte kauemaks kui kaheks kuuks.

Kohus rahuldas taotluse, põhjendades seda sellega, et sudaanlane saabus Eestisse seadusevastaselt ja on oht, et ta võib põgeneda. Lisaks ei välistanud kohus võimalust, et Muhammad esitas varjupaigataotluse eesmärgiga vältida maalt väljasaatmist.
Muhammadi esindamise oma õlule võtnud sihtasutus Eesti Inimõiguste Keskus esitas seepeale Tartu ringkonnakohtusse määruskaebuse.

Muu hulgas märkisid inimõiguslased ÜRO inimõiguste ülddeklaratsioonile viidates, et Muhammadi oli tema kodumaal alusetult vahistatud, piinatud ja tagakiusatud. Põgenedes kannatuste eest, lootis noor sudaanlane leida turvalise riigi, kus tema inimõigusi austatakse.
PPA kaebaja põhjendustega ei nõustunud, juhtides tähelepanu vastuoludele Muhammadi seletustes. Oma seletuskirjas PPA-le väitis mees, et üks grupeering tappis tema ema ja õe, määruskaebuses aga mainitakse, et surma said hoopis tema kaks venda.

PPA hinnangul ei ole tõelise kaitsevajaduse korral isikule oluline, milliselt riigilt kaitset paluda – Türgis ja Venemaal ta seda millegipärast ei vajanud. PPA on veendunud, et Muhammadi jõudmine Eestisse oli seotud sooviga jõuda Euroopa Liitu.
Ringkonnakohus jättis halduskohtu määruse muutmata, nõustudes sudaanlase meelehärmiks PPA põhjendustega.

Muhammadi lööja kriminaalkaristus

Nüüdseks on Muhammad end oma uuel kodumaal kenasti sisse seadnud. Tal on elukoht Tallinnas ja jõukohane töö mainekas kaubandusketis.
Juba on ta ka tuntust kogunud.

Läinud talvel sai Muhammadist meediafiguur, kelle abil tõestada Odini sõdalaste väidetavat võõraviha. Kõik algas sellest, et ühel jõulueelsel päeval sattus Muhammad Tallinna vanalinnas eestlasest eakaaslasega sõnelema.
Konflikti tulemusel sai ta lööke näkku ja logisevad hambad. Äraspidist külalislahkust üles näidanud kohalikule löömamehele tõi see kriminaalkaristusena kaasa kopsaka trahvi (1071 eurot pluss menetluskulud) ja hilisema töökaotuse.
Süüdi mõistetud Kalev-Kaarli on püüdnud küll hiljem väita, et füüsilist vastasseisu ei algatanud sugugi tema, kuid mida see enam aitab. Joonud ta oli ja valge mehe rusikas tõusis – pole mõtet vaielda!

Pagulase privilegeeritud seisus

Rassiline sallimatuse tont oligi valla päästetud. Usutluses Delfile ütles Eesti Inimõiguste Keskuse ekspert Kelly Grossthal, et nende andmetel oli tegemist esimese juhtumiga, kui mustanahaline langes füüsilise vägivalla ohvriks ja asi lõppes süüdimõistva kohtuotsusega.
Veebruari lõpus Delfis ilmunud artiklis kirjeldatakse kannatada saanud sudaanlast siira osavõtlikkusega: "Muhammadil on soojad silmad ja pehme kõnemaneer, aga ta on nendega üksi." Noor pagulane leiab, et Eesti ühiskonda tuleks muuta tolerantsemaks.
Linnalähedases kaubanduskeskuses töötas tumedanahaline Muhammad veel hiljuti pagaripoisina, kelle ülesandeks oli pitsat valmistada.

Kaubanduskeskusesse kutsuti politsei tänavu 9. märtsil kella 18 paiku, sest pagaripoiss
Muhammad oli tunginud kallale keskuse turvatöötajale ja löönud teda mitu korda näkku.
Vägivalla ohvriks langenud 44aastane turvatöötaja Veiko püüdis oma sõnul kõikidesse kaastöötajatesse võrdse viisakuse ja nõudlikkusega suhtuda. "Meie sisekorraeeskirjades oli väga täpselt kirja pandud, kus keegi võis ringi liikuda ja kus mitte," meenutab nüüdseks juba endine turvamees Veiko.

"Millegipärast oli Muhammadile jäänud mulje, et temale reeglid ei kehti. Kui siis pidin neid talle mitu korda meelde tuletama, järeldas ta ilmselt, et olen just tema kiusamiseks välja valinud. Tema aga oli ju privilegeeritud seisuses. Firma oli ju uhke, et näe, meie anname tööd pagulastele. Teised värisegu töökoha pärast, nendele ei tohi aga midagi öelda."

9. märtsil pidi Veiko ühele koristajale selgitama läbipääsukaardi kasutamise korda. Koristaja oli saanud selle Muhammadilt, kuigi kaardi edasiandmist reeglid ei luba. Turvamees viis kaardi Muhammadile tagasi, uskudes, et sellega on seik ammendunud.

Kella kuue paiku möödus Veiko küpsetuspunktis viibinud Muhammadist, kes tervitas teda sulaselges eesti keeles: "Sure ära, tapan ära!". Veiko jättis selle tähelepanuta. Veidi hiljem järgnes Muhammad Veikole turvaruumi ja lasi rusikad käiku. Löögid, mida oli Veiko sõnul vähemalt kaks, tabasid ohvrit näkku.

Muhammadi karistamiseks pole huvi

"Võtsin tal kõrist kinni ja lükkasin endast eemale," tunnistab Veiko paar tundi hiljem politseis. "Kuna minu paariline Anton hakkas just müügisaali minema, nägi ta kõike pealt.
Koos surusime ründaja nurka ja tundus, et ta rahunes. Mina kutsusin politsei. Paariline ja Muhammad vestlesid ja Muhammad lubas ka tema ära tappa. Ähvardas oma sõpradega, kes tulevad Aafrikast kohale ja teevad selle ära."

Konflikti kulminatsioon on salvestatud turvakaameratele. Kuigi Muhammad püüab politseis väita, et just tema on jälle rassistliku ründe ohver, jääb ta seekord jänni. Prokuratuuri kinnitusel on mehe süü tõendatud kohtueelses menetluses kogutud tõenditega.

Pagaripoiss Muhammadi süüasi kohtusse siiski ei jõua. 15. septembril lõpetas prokuratuur kriminaalmenetluse, leides, et Muhammadi õiguskuulekale käitumisele suunamist on võimalik saavutada ilma kriminaalkorras karistamata.

Menetluse jätkamiseks puuduvat prokuratuuri hinnangul avalik huvi ja ka Muhhamad olevat teinud järelduse, et iga õigusrikkumisega võib kaasneda karistus.
Veiko sunniti pärast intsidenti kaubanduskeskuse turvamehe kohalt lahkuma, kuigi seadusesilmal polnud talle vähimatki ette heita. "Ega see olnudki minu unistuste amet ja pärast seda ebavõrdsust, mida seal nägin, läksin rõõmuga," tõdeb mees.

Linnaäärse kaubanduskeskuse pagaripoiss Muhammad olevat samuti leidnud uue tööotsa. Kaubanduskeskuse kommentaari ei õnnestunud Õhtulehel kahjuks saada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar