esmaspäev, 16. juuni 2014

Ukraina piirile liigub Venemaa sõjatehnika kolonni


Kas taas juhtub nii nagu I. ja II. maailmasõja alguses, et rahvas pidutses ja ei pannud tähele märke, mis viisid suure katastroofini. Nii nagu siis, ei osatud ette näha mis toimub valitsejate peas.
Meeldetuletuseks: Esimese maailmasõja puhkemist soodustasid Saksa-Prantsuse vastuolude suurenemine Maroko pärast, Venemaa ja Austria-Ungari vastuolude suurenemine seoses sellega, et viimane anneteris Bosnia ja Hertsogoviina (1908), ja põhjuseks olid ka Balkani sõjad. Saksamaa eesmärk oli kaotada Suurbritannia ülekaal merel, võtta endale Prantsusmaa, Belgia ja Hollandi asumaad ning vallutada Baltimaad, Poola ja Ukraina. Austria- Ungari tahtis endale Serbiat ja Tšernogooriat. Türgi tahtis endale Taga- Kaukaasiat. Suurbritannia tahtis lüüa Saksamaad ja vallutada Türgilt Mesotopaamia. Prantsusmaa tahtis tagasi saada Alsace-Lorraine’i ja vallutada Saarimaa. Venemaa tahtis omada Galiitsiat ja kontrollida Mista mere väinasid ning suurendada oma võimu Balkanil, kust ta soovis minema ajada Austria-Ungarit. Jaapanil oli plaan vallutada mõned Saksa asumaad ja osa Hiina  alasid.
Teise maailmasõja alguskuupäevaks loetakse 1. septembrit 1939, mil Saksamaa tungis kallale Poolale. Samas võidakse maailmasõja alguseks lugeda ka vahejuhtumit Marco Polo sillal 7. juulil 1937, mis tõi kaasa teise Hiina- Jaapani sõja või isegi 3. oktoobrit 1935, mil algas Itaalia Invasiooniga Abessiinias. Loobudes euroopakesksest maailma mõistest on maailmasõja alguseks hakatud pidama ka Mukedeni vahejuhtumit 1931. aasta septembris, millega algasid Jaapani Hiina tungimise vahejuhtumid ja nendest tulenevalt ka 1932. aastal alanud NSVL-Jaapani piirisõjad (Niall Ferguson; Normann Davies)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar