pühapäev, 20. oktoober 2013

Jürimaa reis XII

Kui viinamarjad olid korjatud, siis sõitsime Signaghi tagasi. Teise grupi hotelli taga olid maa sees veininõud. Neist ühe pesemist ja kuivatamist näitas peremees. Seejärel pandi viinamarjapress veininõu peale ja siis hakkasime endakorjatud viinamarju pressist läbi laskma otse veininõusse. Kõrvalolevas veininõus oli Rkatsiteli vein, mis oli kolm nädalat käinud ja seda sai ka proovida. Kolmandas nõus käis nn. "must vein" Saperavi. Punast veini kutsutakse Jürimaal mustaks veiniks.  Mahl koos sodiga läheb veininõusse ja hakkab seal käärima, kuni saab valmis. Siis võetakse vein välja ja pannakse kas tammevaatidesse või klaaspudelitesse. Põhja jääb viinamarja sodi ja see käärib seal veel paar kuud ning sellest tehakse chacha.
Seejärel oli kaetud ühine laud restoranis ja tamada, ehk toostiütleja tegi esimese toosti Jumalale, siis esivanematele jne. Niipalju kui me tamadadega lauas koos olime, siis alati oli esimene toost Jumalale. Vahepeal lubas ta ka meil toosti öelda. See on suur au kui tamada kellelgi laseb toosti öelda.














Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar