pühapäev, 16. aprill 2017

Aluksne hauakaevajad

Täna oli pärast kahte ülestõusmispüha teenistust veel matus. Taheti küll Vaiksel Laupäeval teha, aga matuselistel oli veel üks soov. Nimelt soovisid nad, et Aluksne Rituse mehed tuleksid hauda kaevama. Kuna aga neil oli laupäeval kaks matust ja ütlesid, et täna võivad tulla meile sobival kellaajal, siis sai matuselistel nendega nii kokku lepitud, et pärast Misso teenistust alustame väljasaatmist Vastseliina kirikust. Aluksne brigaad on järjest rohkem hakanud meil siinkandis käima. Olen kuulnud, et nad on käinud sel aastal Põlvas, Võrus, Räpinas, Urvastes, Pindis, mitu korda Vastseliinas. Talvel küsiti kas Tartusse tuleksid kaevama, olid nõus minema. Missos on juba enamus matuseid nende brigaadi poolt teenindatud.
Miks meie rahvale see on järjest enam meeldinud?
Põhjuseid on mitu. Järjest enam just noorema rahva poolt oodatakse, et ise ei peaks hauda kinni ajama ja tihti on ka matuseliste hulgas paljudel meestel tervis läbi ja nad ei suuda hauda kinni ajada või kirstu hauda lasta. Nad on kenasti matustel riides, viigipüksid jalas, kingad viksitud ja kõigil tumedad joped talvel seljas, suvel pintsak ja lipsud ees. Hauaplats on väga hästi korrastatud, kõik on ära riisutud, muld on kääpaks või kaheks kääpaks kujundatud ja lilledega kaunistatud ning küünlad põlevad. Nad panevad kirikus kirstule kaane peale ja kannavad auto peale. Kui on lühem maa, siis kannavad kirstu õlgadel. Lasevad kirstu hauda nii, et keegi ei pea neid abistama. Annavad pärast kirstu hauda laskmist labidatega matuselistele liiva. Ajavad haua kinni ja kaunistavad kuuseokstega. Töö käib kiiresti. Täna mõni mees vaatas kella ja ütles, et kümne minutiga oli haud kinni aetud. Töö käib vaikselt, iga mees teab mida peab tegema. Üks hauakivi oli neil mulla all ilusti enne kinni kaetud ja kui liiv oli hauda visatud, siis oli see hauakivi sama puhas kui enne. On küllalt soodsa hinnaga. Kui keegi tahab nende kontaktandmeid, siis need on: http://www.1188.lv/katalogs/ritums/apbedisanas-pakalpojumi-un-piederumi/645860  Samal firmal on tõenäoliselt samasugune teenindus ka teistes linnades http://www.ritus.lv/kontakti/aluksne/
Ehk siis telefoni number on +371 643 812 63 ja mobiil +371 256 09 700. Mõlemad telefonid vastavad ööpäev läbi. Täna oli üks pedagoog Põhja-Eestist ja ta ütles, et on käinud paljudel matustel, kuid sellist, nii meeldivat teenindust näeb esimest korda. Ja ometi me kurdame, et tööd ei ole. Aga näiteks kui Võru linnas oleks selline neljameheline brigaad, siis kindlasti oleks neil tööd peale Võru surnuaia ka ümberkaudsetes surnuaedades. Mitu aastat tagasi kirjutati Võrumaa Teatajas sellest brigaadist ja sama moodi küsiti, miks meie mehed ei võiks ligilähedaselt samasugust teenindust pakkuda?










Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar