reede, 26. august 2016

Ansipi isetäituv ennustus

Mitte asjata pole levinud ameerika nali, kus küsitakse, miks on jumal loonud majandusteadlased. Vastus on tabav: ikka selleks, et sünoptikutel oleks võimalik öelda, et keegi ennustab neist veel halvemini.

Tõepoolest, füüsikaseadusi kasutav ilmaennustus on üha täpsem, samas kui nõndanimetatud majandusgurud on enamasti takkajärgi targad ning nende ennustuste pealt tehtud majanduskäitumine võib parimal juhul olla vaid 50% edukas.

Benoit B. Mandelbrot’ raamatus “The (mis)Behaviour of Markets” on arvukalt sissevaateid, kuidas inimesed eksivad. Sest nad usuvad ennustusi. Eriti rikkaks saamise nimel.

Miks võitis Reformierakond valimised? Loomulikult tänu napakavõitu kodanikele, kellele ennustati, et meie riik jõuab 15 aastaga Euroopa viie rikkama sekka.

2008. aasta turukrahhi tõenäosus oli üks miljardi vastu. Kuid ometi see juhtus. Paratamatult meenuvad president Ilves ja peaminister Ansip, kes üritasid juhtunu taustal kaaskodanikke veenda, et just sellises kriisis nemad elada tahaksidki. Muidugi on ka võimalik, et nad soovisid hoopis loitsida. Sooritada maagilise mõjuga toiminguid. Vajutada eestlaste psühholoogiale ning oma staatuse abil objektiivselt juhtuvat eitades tekitada “isetäituvat ennustust”.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar