reede, 1. juuli 2016

Hummuli margid

Hummuli markide kohta on meil vähe andmeid. Reinhold Näripä kirjutab: 1941. aastal pärast kommunistide lahkumist otsustasid Hummuli postiagentuuri juhataja, vallavanem ja Omakaitse ülem kommunismi ikkest vabanemise tähistamiseks üle tembeldada Hummuli postiagentuuris leiduvad N. Liidu margid käsitempliga "EESTI POST". Vastav tempel seati kokku kummitähtedest, kusjuures sõna "Post" on "s" täht teistest tähtedest väiksem. Ületembeldamisel kasutati lilla templi värvi ja sama värviga on tembeldatud ka nende markidega frankreeritud kirjad. Markide ületembeldamise ja nende arvu kohta seati kokku seaduslik akt, millele kirjutasid alla ülalnimetatud isikud. Akti kuupäeva ei mäletanud aastakümneid hiljem kriminaalpolitseinik (Reinhold Näripä), kes sellega tegeles.
1942. aastal toodi Tartu Kriminaalpolitseisse sakslaste poolt vahistatud härra K. Tema läinud Tallinnas ühte tuntud margiärri Hummuli marke müüma. Äriomanik oli nimetanud neid võltsmarkideks ja lasknud K. kui võltsmarkide müüja saksa politseil vahistada. K. olnud nädal aega Tallinnas vanglas ja saadetud siis Tartu Kriminaalpolitseisse juurdluse toimetamiseks.
Juurdlusel selgus, et Hummuli margid olid samuti kui Otepää, Elva ja teised kohalikud margid välja antud ametliku akti põhjal. Mees vabastati vahi alt ja politsei saatis juurdluse koos asitõenditega edasi. Kohtus mõisteti K. õigeks, samuti ka margid ja neid ei konfiskeeritud. Hummuli markide diraazh oli 1000.
Üks vana filatelist kirjutas 11.05.1960: "Tartus Hummuli marke näinud ei ole. Rakvere ja Puka marke on olnud näha aga neid on raske osta. Keegi ei tea nende markide hindu ja kardetakse kahju saada. Hummuli marke ei ole Tallinnast ega teistest linnadest saada."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar