kolmapäev, 13. juuli 2016

Coca-Cola mõju tervisele

Mis tegelikult juhtub kehaga, kui juua üks purk Coca-Colat? Enamik ei mõtlegi selle peale, aga tegelikult peaks, sest juba ühel purgil karastusjoogil on märkimisväärne mõju meie organismile.
Dr. West Conner kirjutas oma blogis toreda artikli, milles selgitab, mis juhtub meie kehaga esimese tunni jooksul pärast ühe purgi Coca-Cola joomist. Sama põhimõte kehtib ka muude magusate gaseeritud karastusjookide kohta.


Coca puhul on ainukeseks erandiks kofeiin, mida teistes jookides ei pruugi leiduda.
ESIMESED 10 MINUTIT
Ühes purgis Coca-Colas (335ml) on 39 grammi suhkrut, mis on võrdväärne umbes kümne teelusikatäie suhkruga ja ühtlasi päevase soovitatava suhkru tarbimise kogusega.
Ühe korraga sellise koguse suhkru söömisel hakkaks inimene oksendama, aga kuna Coca-Cola sisaldab fosfaate, mis varjavad maitset, jääb ka okserefleks ära ning suhkur jõuab inimese vereringesse.
Võrdlusena on 0.5-liitrises Coca-Cola pudelis 13.25 teelusikatäit suhkrut ning 2-liitrises suisa 53 teelusikatäit, mis on vastavalt 53 ja 212 grammi suhkrut.
Päevane soovitatav suhkru kogus naistele on 25 grammi ehk 6 teelusikatäit ning meestele 37.5 grammi ehk 9 teelusikatäit.
20 MINUTI MÖÖDUDES
Veresuhkru tase «lendab taevasse». Taseme normaliseerimiseks eritab kõhunääre korraga väga suures koguses insuliini. Ka maks reageerib muutustele viivitamatult, muutes kõik saadaolevad suhkrud rasvaks.
Kui varasemalt teadsid, et liigne suhkru tarbimine põhjustab ülekaalulist kui ka diabeeti, siis nüüd tead ka täpset põhjust, miks see nii on. Tarbi magusaid karastusjooke mõõdukalt või veel parem – ära tarbi üldse!
40 MINUTI MÖÖDUDES
Coca-Colas sisalduv kofeiin on 40 minuti möödudes täielikult imendunud. Pupillid laienenud, vererõhk tõusnud ning kofeiin on blokeerinud adenosiini retseptorid.
Adenosiini retseptorid vastutavad keha väsimustunde, une ja magamise eest – kui nad on blokeeritud kaob väsimustunne ning seetõttu kofeiini sisaldavaid jooke tarbides (näiteks kohvi) on raskem uinuda.
45 MINUTI MÖÖDUDES
Kehas tõuseb ka dopamiini kontsentratsioon. Dopamiinil on ajus palju funktsioone, aga neist tähtsamad on motoorika, motivatsioon ja naudingud (seksuaal – ja toitumiskäitumine, samuti mitmesugused sõltuvusprobleemid).
Ka mitmesugused narkootilised ained töötavad samal põhimõttel, tõstes dopamiini kontsentratsiooni ja inhibeerides dopamiini tagasihaaret. Seetõttu tekivadki sõltuvused ja lisaks ebanormaalselt kõrge dopamiini hulk on seotud psühhoosi ja skisofreeniaga.
60 MINUTI MÖÖDUDES
Fosfaathape seob soolestiku alumises osas kaltsiumi, magneesiumi ja tsingi, tõstes metabolismi kiirust, mistõttu viiakse kehast välja kaltsium.
Pidev karastusjookide tarbimine võib tekitada kaltsiumipuuduse, mis omakorda võib muuta luud hapraks või lastel takistada luude normaalset arengut.
NATUKE PÄRAST 60 MINUTIT
Kofeiin on diureetik ehk vee väljutaja ning selle mõju annab tunda umbes tund pärast kofeiini tarbimist. Suureneb vajadus külastada tualetti. Kaltsium, magneesium ja tsink, mis on mõeldud luude ehitamiseks ja tugevdamiseks, väljutatakse uriiniga.
Suurenenud uriinieritusele väljub kehast ka tavalisest rohkem naatriumit, elektrolüüte ja vett. Võib tekkida mõningane vedelikupuudus, samuti kaltsiumi – , magneesiumi – ja tsingipuudus.
KOKKUVÕTE
Seega karastusjooke tuleks tarbida mõistlikult ning võimalusel neid vältida. Samuti mahlad ja muud magusainetega vitamiinijoogid ei ole mõistlik valik, sest ka need joogid sisaldavad väga palju suhkrut ja neid võiks suisa kutsuda vitamiinidega suhkruveeks.
Kõige paremaks vedelikuks, mida tarbida on kindlasti vesi ning muudel juhtudel valida võimalikult vähese lisasuhkruga jooke. Võib tunduda üllatusena, aga näiteks isegi tass kohvi ilma suhkruta on parem valik kui klaas mahla.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar