pühapäev, 29. märts 2015

Palmipuudepüha

Täna palmipuudepühal oli kiire päev. Hommikul jätsime kellaaja vana aja peale, seega siis kell 11 oli Vastseliinas jumalaorjus. Üllaril oli sünnipäev ja veidi tähistasime seda. Siis kiirustasime organisti ja Helega Misso. Teised jäid sünnipäeva pidama. Missos oli pärast jumalaorjust Helvel väike sünnipäeva tähistamine. Siis kiirustasime Vastseliina, et organist bussile jõuaks ja minul oli metsavendade mälestuspäeval jumalaorjus Vastseliinas metsavendade memoriaali juures ja pärast seda sõitsime Puutlipalo lahingupaika kus ka pidasime jumalaorjuse. Kahju, et seekord konverentsist osa ei saanud. Räägiti Saarnakõrve metsavendade punkri arheoloogilistest uuringutest ja metsavendluse uurimise hetkeseisust.
Arnold Unt: Sellistel iga-aastastel üritustel võib ju kergelt tekkida tunne, et mis ma ikka - kõik on ju nähtud ja teada! Oleme ju suuresti masina abil justkui seotud, vaatame üksteise pulmapilte ja lobiseme hilisõhtustel avameelsushtkil asju.  Ometigi kuulsin täna Puutlipalo punkri juures Valduri suust lugu, mida ma kas polnud kuulnud, polnud see varem sellisena ette kantud, vms. Valdur rääkis sellest, kuidas nad kaks aastat pärast lahingut tulid oma koolipoiste kambaga, kellest suurem osa kuulus juba nende põrandaalusesse organisatsiooni, peale lõpueksameid maikuu lõpus vaatama seda lahingupaika. Üks kaaslastest pidas improviseeritud "jumalateenistuse", sest ka kaks aastat hiljem nähtu mõjus neile sedavõrd. Mis aga mind tõeliselt puudutas, oli kirjeldus lahingupäevast. Nagu Valdur ütles, pole ta seda lahingut näinud...Küll aga kuulnud! Oli ta Loosi kooli õpilane, kelle klassituba oli ülemisel korrusel maja põhjaküljel. Alguses kostusid mõned lasud, siis laskude kaskaad, kuhu liitusid kuulipildujate valangud, mis panid linnulennult paari kilomeetri kaugusel asuva koolimaja aknad plärisema. Ja kogu selle aja ei küsinud ükski koolilaps, ega rääkinud ükski õpetaja midagi väljas kostvast lahingumöllust! Seda poleks nagu olnudki olemas! See on täiesti kinematograafiline ülim kujund tollal toimunust, võrreldav filmis "Äratus" kasutatud Hindriku lahingu lipujuhtumit.
29. märtsil 1953 NKVD dokumentide järgi, oli lahing Puutlipalo punkri juures ja seal langes kaheksa metsavenda. Valdur on aga rääkinud, et kuna oli koolipäev, siis pidi see lahing olema 28.märtsil. Pilt: Arnold Unt. Pildil Puutlipalo, Viglasuu ja Lükkä punkrlaningus langenute hauad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar