neljapäev, 12. september 2024

Boon

Sotsriikides said meremehed arveldada nähtusega, mida valitsus nimetas peenelt NSVL Välispanga tšekkideks. Kusjuures valuutat sai vahetada tšekkideks, kuid vastupidi mitte. Ajalukku on needsamad tšekid läinud boonide nime all. Kaubalaeva madruse palk oli samal ajal 66 kopikat päevas, laevakapten teenis sama ajaga juba üle kahe rubla. Palka makstigi meremeestele rublades ja boonides. Boonid olid köidetud tšekkidena väikestesse raamatukestesse. Ühes raamatus oli tšekke 25 booni eest. Kõik tšekid, ka kopikalised olid kaitstud vesimärkidega. Üldiselt loeti ühe booni ehk valuutarubla väärtuseks kümmet rubla. Üks dollar võrdus 61 kopikaga ja 2, 5 Saksa marka võrdus ühe rublaga.

neljapäev, 5. september 2024

See tee

"Meid saatmas taas on kauge kella kaja. On ühine meil tee ja õnn ning vaev. See tee on kurb kuid rõõme me ei vaja on vaimsus meile võigas pilkenaer. Kaob maantee tolmu noorusaeg ja lootus On unelmatest saanud kõrbeliiv See meeli köitnud olematu ootus – too olematu rändama meid viib On siin veel neid kel möödunu on meeles. Noor mees taas taamal koduküla näeb. Kus vabalt sirgund, saatus saatis teele Sind hetk veel hoidsid ema hellad käed Veel kordki tahaks noorusmaile minna Veel tunda rõõmu lapsemängudest. Kuid pole teed, mis viiks meid veekord sinna, sest olematu rändama meid viib… Meid saatmas taas on kauge kella kaja. On ühine meil tee ja õnn ning vaev. See tee on kurb kuid rõõme me ei vaja on vaimsus meile võigas pilkenaer."

Luulet

Telgist kadunud samet ja siid, kaltsu pärast käib tihti meil riid... vanus hiilides kangestab luid, Georgi- too lõkkesse puid!